Sebastià Estradé i Rodoreda (Sallent, 1923) ha mort aquest dimecres als 93 anys a causa d’una greu pneumònia. Advocat i escriptor d’ofici, va dedicar part de la seva vida a la lluita judicial contra la Generalitat i l’empresa Iberpotash, denunciant la contaminació de la mina de potassa de Sallent. Ho feia des de la residència d’avis el Relat d’Avinyó.

Des d’allà va rebre directius de l’empresa, alcaldes, advocats i activistes mediambientals per tal d’enfrontar-se al gegant miner i a la Generalitat de Catalunya, a la qual acusava de no haver posat remei a la contaminació que generava la mina de potassa al municipi sallentí. Així, l’últim capítol de la seva vida l’ha centrat en la defensa pel medi ambient. Des de la residència, Estradé va convèncer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de la necessitat de posar en marxa un pla de restauració de la muntanya de sal del Cogulló i establir una fiança que assegurés la restauració dels danys mediambientals.

Els polítics de Sallent han volgut recordar-lo.

David Saldoni, Alcalde del municipi:

Pilar Sala, d’Esquerra Republicana:

Albert Junyent, de la Candidatura d’Unitat Popular:

Mirella Cortès, senadora sallentina per Esquerra Republicana:

Durant quaranta anys va publicar, també, una trentena de llibres de divulgació científica, ciència ficció i relats breus per a adults i joves. Estradé és autor, entre d’altres, de llibres com “Més enllà no hi ha fronteres” (1966), “Més enllà del misteri” (1970) i “Estimeu el vostre entorn” (1982), premi Crítica Serra d’Or de 1984. El funeral es farà divendres a les 11 del matí, a l’església Santa Maria de Sallent.

Pujol dóna l’últim adéu a Sebastià Estradé

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha volgut donar l’últim adéu al advocat i escriptor sallentí, Sebastià Estradé, aquest dijous. Pujol va donar el condol a la família al Tanatori del municipi.

Imatge d’El País.