Mor Lluís Calderer, escriptor, professor i activista cultural de Manresa

211
Lluís Calderer - Imatge d'arxiu
Lluís Calderer - Imatge d'arxiu

L’escriptor ha mort als 76 anys. Diverses institucions i personalitats han lamentat la seva pèrdua. Un exemple n’és el president Quim Torra, qui ha volgut ressaltar la seva figura i la seva dedicació a “les lletres, la docència i l’activisme cultural”. També l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha volgut remarcar la “petjada inesborrable” que ha deixat a la ciutat. D’altra banda, el pianista manresà Manel Camp li ha dedicat la peça “Comiat” a través de les xarxes socials. La Institució de les Lletres Catalanes, per la seva banda, també ha homenatjat el polifacètic escriptor. 

L’any 2010 va ser guardonat amb el premi Bages de Cultura per tota la seva obra. Calderer va ser autor de l’estudi introductori d’ ‘El cor quiet’, de Josep Carner, i dels assaigs ‘De la veu a la lletra’ i ‘Diàleg amb la poesia’. A més, va publicar diverses novel·les com ‘La Seu se’n va a córrer món’, ‘Màscares per a la companyia del teatre dels somnis’ i ‘Figuracions’, i també poemaris, com ‘Essència del temps’, ‘Mentre la pols es mou’ i ‘El pacte clos’. De la seva trajectòria en destaca la traducció de l’obra d’Ungaretti, Camus i Maupassant.

En paral·lel va fundar la revista ‘Faig’ i el grup escènic ‘Art Viu’. També va ser col·laborador de diversos mitjans de comunicació, com ara el ‘Regió7’, ‘Faig’, ‘El 9 Nou’ i ‘El Pou de Lletres’.

Amb tot plegat, el funeral tindrà lloc avui dilluns a les 11 del matí a l’església de Crist Rei de Manresa.