Mor el santfruitosenc Josep Miramunt, el xerpa dels 3.000 metres catalans

127
Josep Miramunt en una fotografia d'arxiu de Jaume Grandia
Josep Miramunt en una fotografia d'arxiu de Jaume Grandia

Aquest dissabte ha mort Josep Miramunt i Caelles a l’edat de 78 anys. Era conegut com el xerpa bagenc per haver acompanyats a desenes d’excursionistes a fer ascensions a cims de 3.000 metres dels Pirineus.

Josep Miramunt havia nascut a una masia del Solsonès, i havia residit a Montmajor i Puig-reig. Ara ja feia molta anys que vivia a Sant Fruitós de Bages. Va treballar a la Pirelli fins a la seva jubilació. Aficionat a la natura i a l’excursionisme es va dedicar a fer ascensions als pics de 3.000 metres dels Pirineus, que va pujar més de 400 vegades. També li agradava fer de guia i ajudar a excursionistes a fer el seu primer pic. Gràcies als seus consells moltes d’ells van seguir practicant el muntanyisme. Per aquest motiu era conegut com el xerpa bagenc dels 3.000.

Malgrat que ja feia uns alguns anys que arrossegava problemes cardíacs, seguia anant a la muntanya, encara que havia hagut de baixar el ritme de les sortides. Josep Miramunt també havia col·laborat activament en diferents entitats locals, com el Grup Excursionista Posa’t en Marxa, el Col·lectiu de Recerca Històrica i Càritas Parroquial.