Mor el campaner de Santpedor, Jordi Espinalt, un dels últims de la comarca

276
Jordi Espinalt al campaner de l'església de Santpedor
Jordi Espinalt al campaner de l'església de Santpedor

Fa quatre anys va ser nombrat Campaner Honorífic de Santpedor en reconeixement a la tasca realitzada durant generacions per la família Espinalt fent-se càrrec dels tocs de campanya de l’església parroquial

El campaner de Santpedor, Jordi Espinalt (Santpedor, 1962), ha mort avui a l’edat de 56 anys a causa d’una malaltia que patia. Des de 2014 era el Campaner Honorífic de Santpedor. Un títol que se li va atorgar en reconeixement a la tasca feta per vàries generacions de la seva família fent-se càrrec del campanar.

Espinalt era dels pocs campaners que quedaven a la comarca del Bages. Formava part de la Confraria de Campaners de Catalunya i de diverses entitats del poble. Per ell, el repic de campanes manual era “la veu dels veïns”. De fet, dècades enrere era la forma que tenien els pobles de transmetre informació als veïns, ja fossin focs, guerres, morts, o casaments. Tots i cadascun d’aquests esdeveniments es transmetien amb un repic de campanes diferent. I és que tal i com afirmava Espinalt, “fer-ho manualment et permet fer infinitat de repics diferents, amb tons i ritmes diferents, en comparació amb la uniformitat del repic de campanes amb martell automàtic”. Tot plegat ho va aprendre del seu avi, Josep Espinalt Genescà, que també va ser campaner del poble.

En els últims anys, Espinalt pujava els 134 graons del campanar de l’església Sant Pere d’Or de Santpedor per fer repicar la Petra i la Lluïssa (així anomenava les dues campanes del campanar) en dies senyalats com Pasqua, Nadal o aniversaris d’alguna entitat històrica del poble, com quan van ser els 30 anys dels Geganters. Les últimes vegades que va fer sonar les campanes al poble van aquest juliol per Santa Anna i l’onze de setembre per la Diada Nacional de Catalunya.