Montserrat demana perdó pels casos d’abusos sexuals

197
Miguel Hurtado i Peter Saunders
Miguel Hurtado i Peter Saunders

La primera víctima a denunciar-ho, Miguel Hurtado, demana la dimissió de l’abat i la creació d’una comissió d’investigació realment independent

El pare Abat del Monestir de Montserrat demana perdó pels casos de pederastia que han sortit a la llum en els últims dies. Josep Maria Soler es va disculpar en nom de la institució en la seva homilia dominical, en què va assumir que segurament no havien gestionat bé el tema en el passat

L’abat va demanar perdó pels abusos, presumptament, comesos pel monjo Andreu Soler i es va solidaritzar amb el dolor de les víctimes. També va posar a disposició dels denunciants el suport de la comunitat. Josep Maria Soler va assegurar que els fets que s’han conegut darrerament “han colpit tothom” i va explicar que “els dolen profundament perquè fereixen i traeixen la confiança” en l’església.

L’abat va remarcar que ara tenen les eines per poder esclarir el cas, a través de la Comissió d’Investigació que s’ha creat des de l’abadia. I diu que faran públics els resultats de forma transparent. El màxim responsable religiós de Montserrat va dir també que els casos d’abusos s’han d’afrontar “amb decisió”, tot seguint les directrius que ha marcat el Vaticà, “malgrat les dificultats”

Tot i demanar perdó, l’abat va expressar també el seu malestar amb el tractament que alguns mitjans han fet del cas. Soler va assegurar que algunes expressions els han dolgut perquè “sembla que les sospites afectin el conjunt” dels mossens de Montserrat.

Miguel Hurtado demana a l’abat que deixi el càrrec

Per a les víctimes, però, aquest perdó arriba tard i les explicacions donades no són suficients. Per això, el primer denunciant dels abusos a Montserrat, Miguel Ángel Hurtado, creu que el pare abat ha de dimitir

Pocs minuts abans de la missa d’ahir, al Mirador dels Apòstols, a pocs metres del monestir, Miguel Ángel Hurtado va reclamar la dimissió de Josep Maria Soler i va lamentar que la comissió que s’ha creat per investigar els fets no és prou independent.

Critica que en formin part un monjo del monestir i un exconseller de la Generalitat, però que en canvi no hi hagi cap representant de les víctimes o de la Fundació Vicki Bernadet, tot un referent en l’atenció a les víctimes d’abusos sexuals a menors. A més, assegura que l’abat sempre ha volgut ocultar l’afer i només “ha actuat tímidament un cop ha sortit a la llum”.

Demana que es faci una comissió totalment independent, en què “el monestir en quedi al marge i que inclogui perfils neutrals com podria ser el Síndic de Greuges”.

Miguel Ángel Hurtado va ser la primera de les set víctimes que es coneixen fins ara que va alçar la veu ara fa 15 dies per denunciar que el monjo Andreu Soler l’havia assetjat sexualment a finals dels 90.

Les declaracions d’ahir les va fer acompanyat de Peter Saunders, antic membre de la comissió antipederastia del Vaticà que va ser expulsat per crític, i que també va ser víctima d’abusos sexuals. També hi era Juan Cuatrecasas, president de l’Associació Infàncies Robades. Tots dos van posar en dubte la voluntat real de l’església d’investigar i condemnar els abusos sexuals.