La Monacàlia de Navarcles reforça els oficis antics i amplia les activitats pels nens

232

Navarcles ha celebrat aquest cap de setmana una de les fires més importants pel municipi bagenc: la Monacàlia, la fira de l’Abat. La festa és una recreació històrica que recorda la relació mil·lenària entre el municipi i el monestir de Sant Benet de Bages. Tots els veïns es volquen per tornar a l’època medieval, amb representacions teatrals i ambientació històrica als carrers. Des de fa catorze anys, la Monacàlia arriba a Navarcles amb força, i enguany ho ha fet plena de novetats. La 14ena edició ha augmentat l’espai pels nens – que s’ha ampliat amb una desena d’activitats infantils–, ha reforçat la vessant gastronòmica i ha potenciat els oficis antics. Així, a part de la bugaderia i l’ofici del ferro, s’hi ha pogut veure l’ofici relacionat amb la llana, amb un corral d’ovelles on s’ensenyava a tondre, cardar i filar la llana.

Al centre del poble, com a novetat, també s’hi ha fet una demostració d’elaboració de carn de porc, tal com es feia a pagès després de la matança, que s’ha rostit s’ha pogut degustar. Clara Puig, la regidora de festes de l’Ajuntament de Navarcles, explica els orígens de la fira i les novetats d’aquesta edició:

Un dels punts més concorreguts de la fira monacal també han estat les representacions teatrals, vinculades a la història de Sant Benet, que mouen més d’un centenar de persones, i que incorporen noves històries – és el cas d’Habitus Libertatis. Diumenge ha estat el dia de més afluència. Els navarclins també van comptar amb la visita dels diputats per Junts pel Sí Jordi Turull, David Bonvehí i Adriana Delgado – els dos últims bagencs – i la senadora sallentina Mirella Cortès. Dissabte, a més, els van visitar una cinquantena d’Hereus i Pubilles de tot Catalunya.

Imatges de Carles Serrano.