Molt volum de collita de cereal però menys qualitat a pocs dies de tancar la temporada de sega a Santpedor

205
Màquina de segar en un camp de blat
Màquina de segar en un camp de blat

Les abundants pluges de primavera han retardat l’època de sega i les últimes gotellades d’estiu han perjudicat la collita fent créixer males herbes

Més de 5 milions de quilos de cereal ( 3,6 milions de quilos d’ordi i 1,7 de blat) s’han recollit durant la temporada de sega a Santpedor i rodalies. Són dades que aporta la Cooperativa Agrícola i Ramadera de Santpedor, que engloba pràcticament tota la producció de cereal del municipi i part dels voltants. Uns xifres de producció molt altes (4.500 quilos per hectàrea, quan la mitjana habitual és d’uns 3.500) que, no obstant, tenen com a contrapunt el fet que el producte obtingut és de menys qualitat que en anys anteriors. El què es tradueix en un cereal menys consistent i pesat.

Un dels factors que explica aquesta davallada en la qualitat del producte són les tempestes que hi ha hagut aquests dies d’estiu, que han perjudicat la collita i han contribuït a la proliferació de males herbes als camps. Per altra banda, les abundants pluges que van haver-hi a l’hivern i la primavera han retardat la temporada de sega (enguany va començar a la segona meitat de juny, enlloc de a la primera), un fet que no obstant, no és negatiu per sí sol.

Amb tot la valoració de productors i cooperativa és positiva. Ho ha explicat a Ona Bages Josep Baraldés, soci treballador de la Coop. Agrícola de Santpedor i encarregat de gestionar tota la collita:

 

Les dades, tot i ser positives, són inferiors a les de l’any passat. Un 2017 en què es va assolir un rècord absolut de 5,5 milions de quilos de cereal (3,8 d’ordi i 1,7 de blat) d’una qualitat i consistència excel·lent. Tant és així que molts dels pagesos i productors afirmen que va ser la millor collita que es recorda en les últimes dècades. Una producció que adquireix en la seva totalitat l’empresa Agropecuària Catalana SCCL (Agrocat).