Ràdio Oló Ràdio Oló Ràdio Sallent Ràdio Sant Fruitós Ràdio Santpedor Ràdio Avinyó Ràdio Súria

Moià presenta la sisena edició de l’Ex Abrupto, el Festival d’Art contemporani del Moianès

Enguany, la imatge del cartell la protagonitza el “Pollo Matapuces”. 

El proper 10 de juliol, la capital del Moianès viurà una edició especial de l’ “Ex Abrupto” que comptarà amb totes les mesures sanitàries i de seguretat per la covid. Aquest festival, organitzat pel mateix Ajuntament de Moià i amb la direcció artística de l’associació cultural Ex Abrupto, vol esdevenir un aparador de la creació artística contemporània. Per fer-ho, es convertiran les cases del carrer Sant Sebastià en espais de creació i exposició. Segons els organitzadors, això suposa “un impuls per la cultura i l’art en aquests temps de pandèmia” al Moianès.  

Aquest any, l’objectiu es reivindicar la figura històrica del “Pollo Matapuces”. Per aquesta raó, la seva imatge actualitzada protagonitza el cartell i també serà l’encarregat de donar el tret de sortida al festival. 

El “Pollo”, o també conegut com a “Pollo Matapuces”, és el personatge més emblemàtic del folklore moianès. És un personatge d’origen medieval que tenia la funció principal d’obrir pas a les celebracions i actes festius de la vila. Al mateix temps, també s’encarregava de posar ordre a les processons amb la seva arma: una pell de conill plena de palla, embolicada a un pal, que utilitza com a símbol del seu poder i amb la qual dóna pas a les cercaviles i processons. El “Pollo” vesteix amb una dalmàtica amb l’escut de la vila brodat, camals plens de picarols i la cara coberta amb una màscara de tela de sac. Un aspecte, això sí, d’allò més terrorífic.