Ràdio Oló Ràdio Oló Ràdio Sallent Ràdio Sant Fruitós Ràdio Santpedor Ràdio Avinyó Ràdio Súria

Moià liquida un deute de 8 milions d’euros amb Hisenda i deixa d’estar sota la tutela financera de l’Estat

D’aquesta manera, l’Ajuntament ha aconseguit reduir l’endeutament del 395% a només el 15%. Amb un pressupost d’uns 7 milions d’euros, la capital del Moianès, amb poc més de 6.000 habitants, arrossegava un deute de 25,5 milions d’euros. Després de 28 anys de govern convergent, la tresoreria estava totalment buida. 

Per la seva banda, Dionís Guiteras va entrar a l’alcaldia de Moià ara fa 10 anys, l’any 2011, i es va trobar amb un deute que va obligar a replantejar tot el funcionament del consistori i declarar-se en fallida tècnica. Tot i això, el ple de l’Ajuntament de Moià va aprovar dimecres liquidar el crèdit de 8 milions d’euros amb el Ministeri d’Hisenda. Segons l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, amb aquest pas es deixa enrere “una etapa fosca i trista”, que els ha obligat a prendre decisions dràstiques.

Les principals mesures impulsades amb el canvi de l’equip de govern van ser advertir els proveïdors i les entitats bancàries que no cobrarien i acomiadar el 40% del personal de l’administració. La policia local, per exemple, va passar de 15 agents a tenir-ne només 7. L’escola de música es va haver de tancar. Així, l’Ajuntament va replantejar tot el seu funcionament i la totalitat de les despeses van passar a estar completament controlades, a més de mantenir els impostos alts. A tot això, l’Estat central va intervenir els comptes i es van haver de pagar les factures pendents immediatament. Amb tot, l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha agraït l’esforç que han fet tant els treballadors com la ciutadania en els últims deu anys. 

Guiteras ha reconegut, però, que ara cal fer també una crida a la “prudència”. 

Ara el plenari de Moià haurà de decidir si segueix amb aquesta pressió fiscal tan elevada o, si per contra, es baixa per donar un respir a les famílies tot i haver de disposar d’un pressupost més petit.