Mor l’expresident d’ICL José Antonio Álamo

210
El president d'ICL Iberia, José Antonio Martínez Álamo | Josép Ramon Torné
El president d'ICL Iberia, José Antonio Martínez Álamo | Josép Ramon Torné

José Antonio Martínez Álamo, qui va ser president d‘ICL Ibèria fins a finals del 2016, ha mort a l’edat dels 62 anys. Martínez, a banda de ser conegut per dirigir l’empresa que gestiona les mines de sal de Súria i Sallent, és reconegut per ser l’impulsor del Pla Phoenix per a l’explotació de Súria. Martínez Álamo, a banda de dirigir ICL Iberia, també va ser durant uns anys el màxim executiu de l’empresa a tot Europa.

Martínez va néixer a Barcelona el 1959 i va dirigir ICL Ibèria durant 11 anys. També havia exercit càrrecs de direcció als sectors químics i d’alimentació. Al Bages va arribar l’estiu del 2005 procedent del grup Aragonesas, enmig d’un intens conflicte laboral a les mines de Sallent. Ell va esdevenir el primer conseller delegat d’origen espanyol en la història de l’empresa. Va arribar en un moment molt crític pel sector i amb una manca de projecte de futur per garantir-ne la supervivència.

Aleshores, i sis anys més tard de la seva arribada, anunciava el projecte Phoenix. Una aposta decidida per seguir amb l’explotació minera a Súria i per diversificar el negoci gràcies a una inversió en l’aprofitament de la sal extreta de la mina.