Els millors llocs per contemplar aquesta nit la pluja d’estels a Santpedor i Castellnou

344
Llàgrimes de Sant Llorenç

Tot aquell a qui li agradi mirar les estrelles té la nit d’avui marcada al calendari per contemplar la pluja d’estels més famosa. Les llàgrimes de Sant Llorenç o Perseids, tradicionals d’aquesta època quan la Terra creua la seva òrbita amb l’espai on el cometa Swift-Tuttle va deixar restes de pols i partícules, es podran contemplar aquesta nit en el seu màxim esplendor. La gravetat de Júpiter fa que, enguany, a més, les restes del cometa passin molt més a prop de la Terra per la qual cosa la NASA preveu que es pugui duplicar, fins a 200 per hora, el nombre d’estels fugaços visibles.

Per tal de poder veure més estels i amb més claredat, és recomanable buscar punts d’observació elevats i allunyats de qualsevol llum artificial, per això els nuclis de població no són un bon lloc. A Santpedor i Castellnou de Bages hi ha bones opcions per contemplar les Llàgrimes de Sant Llorenç aquesta nit. Una d’elles és la Torre del Moro, a Castellnou de Bages, un indret elevat i allunyat d’interferències lumíniques. També a Castellnou, a la carretera, trobareu camins i marges que condueixen a descampats i boscos aïllats des d’on es pot observar nítidament el cel. A Santpedor, un bon lloc seran els turons del voltant del Mirador de Montserrat.

La nit es preveu clara i sense núvols, tot i així, el moment de màxima foscor, ideal per contemplar els estels, serà a partir de dos quarts de dues de la matinada, quan la lluna es pongui.