Milloren les dades de la COVID-19 però creix la pressió assistencial

199

Les dades al Bages

Les xifres pel que fa a l’expansió del coronavius milloren al Bages, però la situació als hospitals continua empitjorant. En les últimes 48 hores quatre persones han mort als hospitals de Manresa. Pol Rodríguez.

El Bages té ara mateix un risc de rebrot de 671 punts que confirma una millora respecte la darrera setmana. Però el problema continua sent l’increment d’hospitalitzats a les ucis. A Manresa han mort 4 persones en els darrers dos dies i ara mateix només Althaia té 120 pacients ingressats. És la xifra més alta registrada de la tercera onada. Les quatre darreres defuncions eleven el nombre de víctimes mortals a Manresa, fins a les 335 víctimes mortals. En el portem d’any 2021 han mort 11 persones pel coronavirus, totes elles a Althaia. Així que la situació actual és d’una víctima mortal diària de mitjana.

Pel que fa a l’Hospital de Sant Andreu, les darreres morts van ser comunicades el dia 29 der desembre i des de llavors no n’hi ha hagut cap i es manté la xifra de 101 defuncions, 37 d’elles durant la segona onada del’epidèmia.

Des d’Althaia recorden que des del 5 de gener, cap malalt hospitalitzat pot estar acompanyat, excepte els infants, les mares durant el procés de part i els dies posteriors al naixement, i pacients en procés de final de vida.

Les dades al Moianès

Al Moianès, el risc de rebrot i la velocitat de propagació continuen a nivells molt alts. Tot i això, els indicadors es mantenen tal i com estaven fa una setmana.

Així ho demostren les últimes dades que ha publicat el Departament de Salut i que corresponen a la setmana que va de l’1 de gener al 7. Per tant, encara no es pot observar quina afectació real estan tenint les restriccions decretades pel govern de la Generalitat.

En total s’han dut a terme 243 proves, menys que l’habitual, però amb un percentatge elevat de persones que han donat positiu: un 12,07%. Això significa que en només 7 dies hi ha hagut 28 nous contagiats.

A hores d’ara, el Moianès registra una velocitat de reproducció de la malaltia d’1,85 punts i deixa enrere l’alarmant 2,37 que registrava fa una setmana. Pel que fa a l’índex de risc de rebrot, aquest es manté més amunt dels 600 punts, concretament en 648. Similar al de fa 7 dies però molt més alt que, per exemple, fa dues setmanes.

El nombre d’ingressats per la malaltia a la comarca també es manté en 8 persones. Malgrat tot, no s’ha hagut de lamentar cap nova defunció aquest 2021.

D’altra banda, el 83% dels usuaris de les residències del Moianès ja s’han posat la vacuna. Per tant, el total de vacunats a la comarca és ja de 293 persones.

Catalunya

A Catalunya, 4 de cada 5 llits d’UCI estan ocupats i alguns hospitals de l’àrea de Barcelona han començat a desprogramar activitat NO relacionada amb la COVID-19. La meitat de llits ocupats a les unitats de cures intensives són pacients amb coronavirus, la resta presenten altres patologies. En total són 470 pacients.

Davant l’augment de les dades, alguns centres han començat a desprogramar activitat assistencial per poder destinar personal a atendre malalts crítics. La consellera de Salut, Alba Vergés, explicava que s’ha fet seguint criteris clínics.

Mentrestant, les vacunes es segueixen posant i la setmana que ve començarà a subministrar-se la segona dosis. Precisament, el procés també s’ha vist afectat pel temporal Filomena i s’ha retardat. Tot i això, s’han pogut subministrar 12.000 dosis. En total ja han rebut la primera punxada 68.300 persones. La consellera explicava com afrontaran els propers dies.

En aquesta línia preveu acabar de punxar la primera dosi de les vacunes a les residències sense casos aquesta setmana.