a Sant Salvador de Guardiola s’hauran de talar més de 100 hectàrees de bosc per una plaga de Diplodia que està matant els pins i que fa augmentar exponencialment el risc d’incendi. 

Les fortes pedregades de finals d’estiu, l’any passat, van ferir milers de pins de la Catalunya Central i això va afavorir l’expansió de la Diplodia, un fong que viu de manera latent a l’arbre i el pot arribar a matar. Ho fa perquè el va afeblint i el deixa vulnerable davant de qualsevol factor extern com, per exemple, l’atac d’un insecte. La única solució perquè el problema no vagi a més és desfer-se dels arbres. 

 

És Elena Tomàs, enginyera forestal de focs de la Diputació de Barcelona. Al Bages la situació de sequera és extrema i aquesta és una de les zones més afectades. La major part d’aquest bosc està dins d’urbanitzacions i, per tant, les conseqüències d’un gran incendi podrien ser fatals. La intenció és començar a talar aquests arbres com a màxim d’aquí a 15 dies. Ara bé, el president de L’Associació de Propietaris Entorns de Montserrat, Carlos Súnico, adverteix que s’està anant massa tard per problemes burocràtics:

“Ja podriem estar treballant per evitar més focs, però la burocràcia ens ho impedeix”.

 

La Diputació de Barcelona subvencionarà la tala dels arbres amb 170.000 euros. Ara bé, tallar els arbres pot anar dels 1.500 euros per hectàrea als 6.000 euros. Per tant, aquesta subvenció cobriria, com a màxim, la meitat de l’actuació que cal fer. El primer pas, ara, és contactar amb tots els propietaris de la zona per poder començar a talar el bosc.