Mercè Casals: “tenim les ganes i els col·legis”

660

“Tenim les ganes i els col·legis, i tindrem les urnes i les paperetes”. Ho diu la cap de llista de PDeCAT de Sant Fruitós de Bages, Mercè Casals, al cercle d’entrevistes “especial referèndum 1-O” que prepara Ràdio Sant Fruitós per a l’ocasió.

D’aquesta forma, la demòcrata considera que la jornada al municipi es desenvoluparà sense problemes i assegura que després de la votació s’haurà demostrat al món “de què són capaços els catalans”, ja que ho hauran fet de forma “pacifica, ordenada i respectuosa”. Així, des del PDeCAT remarquen que els veïns “no han de tenir por” d’anar a votar l’1 d’octubre i els anima fer-ho. Per tranquil·litzar-los, Casals afegeix que “posar un paper dins d’una urna mai pot ser un delicte ni una il·legalitat”, però que el que “sí que està mal fet és fer agafar por a la gent, intimidar-los i utilitzar la força”.

La demòcrata també considera que la jornada es farà possible gràcies a la mobilització ciutadana dels santfruitosencs, que s’han organitzat durant aquests dies. I defensa que el referèndum és una aposta “molt clara”: “estem vivint en una democràcia i s’ha de poder preguntar a la gent què és el que desitja”. Per tant, des del partit polític afirmen que els catalans s’han de poder expressar, tant els que “desitgen ser independents, els que no ho tenen clar i els que no volen ser-ho”.

Per la seva banda, el PDeCAT es posiciona a favor de la independència. Una posició que ha canviat al llarg dels anys, ja que abans -aleshores Convergència Democràtica de Catalunya-, es tractava d’un partit sobiranista “que mai havia apostat per una independència directa”, tal com apunta la cap de llista. “No és un cop de cap, no és una bogeria momentània”, afirma Casals, que destaca que aquest procés va començar a partir de “l’estocada de l’estatut d’autonomia”, que va retallar competències a Catalunya. Aquest va ser el punt d’inflexió de molts catalans, que es van cansar “d’aportar més del que es rep” del govern central.

Finalment, Casals destaca la pressió que han rebut els alcaldes que han signat el decret. “No és l’insult d’un veí, és un document de la fiscalia, que té molta més força”, apunta. També recorda que al ple municipal d’aquest mes de setembre, els partits sobiranistes van acordar un manifest que condemnava qualsevol acte de violència física o verbal, demanant el respecte per a tots.

Podeu escoltar l’entrevista sencera a l’informatiu del divendres de Ràdio Sant Fruitós, a la 1 del migdia, sintonitzant el 107.5 FM o en streaming a través del seu lloc web.