Pla general d'un carrer del centre històric de Manresa, amb una de les botigues que ha patit un atracament darrerament. Imatge del 25 d'octubre del 2021. (Horitzontal)
El nombre de delictes i la sensació d’inseguretat ha crescut a la capital del Bages en els darrers mesos. Sobretot, des de l’estiu.

En les últimes tres setmanes, s’han produït tres apunyalaments a la ciutat. Un d’ells, mortal. Segons el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet, són per conflictes entre bandes per tenir el control del mercat de la droga. Però els delictes més freqüents són petits robatoris, furts i estrebades, que es produeixen a qualsevol hora del dia i en diversos llocs de la ciutat. “El problema és que el circuit no es tanca, trobem les persones, les tenim identificades, les detenim, però després, en l’àmbit judicial, hi ha una permissivitat que ens juga en contra. Els detenim fins a 40 vegades, però l’endemà són fora”, lamenta Calmet.

De fet, segons l’alcalde, Marc Aloy, el 80% dels furts i robatoris al carrer o en comerços els produeix “un nombre molt petit de persones”. “Són joves que són víctima d’un sistema que els ha exclòs, es busquen la vida perquè són persones que no tenen absolutament res, acaben malvivint on poden. Això no ho resoldrem amb més policia”, lamenta l’alcalde, qui reclama la modificació de la Llei d’Estrangeria per evitar que estiguin tres anys, dels 18 als 21, “sense que ningú pugui fer res per a ells, ni buscar-los un lloc de treball ni un lloc per viure. És un atzucac”.

L’Ajuntament atribueix aquest increment de la delinqüència a la pressió de Barcelona “per expulsar aquestes problemàtiques de la ciutat”. “Barcelona ha estat un problema enorme, la pressió que s’ha generat ha expulsat un problema que és com l’energia. Si l’expulses no desapareix, continua en un altre lloc, no el resols”, afegeix l’alcalde.

Mesures per revertir la situació

Per tal d’intentar revertir la situació, l’Ajuntament ha anunciat una desena de mesures com la instal•lació de dotze càmeres de videovigilància en diversos punts de la ciutat, més presència policial, o el reforç de projectes socials. A més, aquest divendres hi ha prevista una reunió de treball amb el conseller d’Interior, Ignasi Elena, de qui l’Ajuntament espera que aporti solucions sobre la taula.