Manresa defensa la gestió pública de l’aigua a Terrassa

177

Manresa, a través del seu Ajuntament, ha estat present en una trobada de més de 40 representants del món local de tot Catalunya per defensar la gestió pública de l’aigua i denunciar la seva judicialització.

La trobada s’ha volgut immortalitzar amb una fotografia a l’històric dipòsit de Can Boada, a Terrassa, on tots els electes han posat darrere d’una pancarta en defensa de la gestió pública de l’aigua. El punt en comú de la majoria d’aquests municipis és que han vist com, durant els darrers anys, els seus processos de recuperació de la gestió directa del servei de l’aigua s’havien de decidir als jutjats. L’acalde de Manresa, Marc Aloy, ha presidit la delegació manresana.

Tot i que es tracta d’una competència reservada als ajuntaments, i que la llei reconeix que són justament aquests els que han de decidir quin és el model de gestió que més s’escau, els convocats de la trobada històrica denuncien una estratègia de guerra judicial dirigida pels operadors privats, principalment Agbar, que recorren i impugnen sistemàticament les decisions dels consistoris.

La realitat és que aquesta pràctica judicial s’ha estès per arreu. Fins i tot a municipis que amb prou feines arriben als 1.000 habitants. En aquesta trobada a Terrassa s’ha denunciat especialment l’actitud d’Agbar, que sistemàticament està impugnat les decisions democràtiques dels municipis per recuperar la gestió directa, promovent tota mena de litigis.

 Els representants del món local han elaborat un manifest on denuncien també una estratègia que, fins i tot, està impedint que els municipis obrin el debat a la seva ciutadania sobre quin model de gestió voldrien.