Manel Camp i l’ Escriny de Santpedor ultimen els assajos per a l’estrena d’Illa Inaudita per Nadal

116
Assaig de la Coral Escriny amb Manel Camp FOTO- CORAL ESCRINY
Assaig de la Coral Escriny amb Manel Camp FOTO- CORAL ESCRINY

MONTSERRAT XIXONS | El compositor i pianista Manel Camp i la Coral Escriny de Santpedor ja ho tenen tot a punt per a l’estrena el dia de Nadal de l’Illa Inaudita, una obra que Manel Camp ha compost expressament per a la Coral Escriny en el 50è aniversari de la formació coral. Durant els darrers tres mesos, coral i pianista han mantingut assajos maratonians, conjunts o per separat, per tal de preparar aquesta obra que s’estrenarà per Nadal i es tornarà a repetir a l’Auditori del Convent de Sant Francesc el dia 14 de Gener. El tercer concert es farà al teatre Kursaal de Manresa el proper dia 3 de febrer.

El concert es va gestar ara fa un any quan la coral, a través del seu director Marc Reguant, es va posar en contacte amb Camp. Ha comptat també amb la col·laboració del catedràtic de Literatura Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Pujol que ha fet la selecció de poemes que composen aquesta obra.  Amb aquesta composició, Manel Camp, amb una àmplia dedicació al món del jazz s’estrena amb una obra per a cor mixt i piano. Camp ha compost l’Illa Inaudita sobre onze poemes catalans des de l’edat mitjana fins al segle XX. No són poemes ni poetes qualsevols. Hi ha els grans noms de la nostra poesia perquè les seves veus dialoguin les unes amb les altres a l’entorn d’un tema compartit i universal: l’amor. De l’arribada de la dona estimada a “Entre els morats i l’ocre” de J.V. Foix fins a “L’oblit” de Josep Carner, les veus d’Ausiàs March, Jordi de Sant Jordi, una reina de Mallorca, Joan Salvat-Papasseit, Carles Riba, Joan Vinyoli i Rosa Leveroni desgranen l’admiració, la passió, l’enyorança, l’exaltació, la serenitat, el joc, l’erotisme, la melangia, la desolació o el dolor. La música ressegueix, acompanya, arrossega, subratlla i interpreta alhora amb llibertat absoluta i amb respecte total pel sentit i el ritme de les paraules.

Els tres concerts de l’Illa Inaudita serveixen per obrir els actes de celebració dels 50 anys de la Coral Escriny de Santpedor que dirigeix Marc Reguant. També en el marc del cinquantenari, la coral prepara un segon repertori: el Rèquiem KV 626 de Wolfgang Amadeus Mozart, amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 en dos concerts a l’abril i al maig a Sant­pedor. Es preveuen, encara amb dates per determinar, diversos concerts de música a cappella en diferents auditoris del país.

A tots els concerts que ja hi ha tancats, s’hi sumen altres activitats que la coral ha previst en el marc del seu 50è aniversari. L’entitat impulsa la realització d’un vídeo, preveu un programa sobre música a Ràdio Santpedor i edita, amb el suport de l’Ajuntament de Santpedor, un llibre escrit per Montserrat Xixons i Francesc Vila sobre el món coral al poble que es presen­tarà per Sant Jordi.