Arran de la decisió de l’equip de govern de Sant Fruitós de Bages de posposar l’aprovació inicial del POUM per a després de les eleccions, l’oposició (CiU i ERC) coincideix en que l’equip de govern ha esperat massa a buscar el consens. CiU es mostra satisfet amb la decisió de posposar l’aprovació i ERC ho veu com que una nova oportunitat per treballar-ho d’una altra manera.

El ple extraordinari que havia de servir per votar l’aprovació inicial del POUM, finalment, va durar escassos minuts, amb la retirada de l’únic punt de l’ordre del dia per part de l’equip de govern. En la sessió només va intervenir l’alcalde del poble, Joan Carles Batanés. L’oposició a l’acabar la sessió prematurament es va quedar una mica desconcertada. CiU es va mostrar molt crític amb l’equip de govern en el sentit de que la busca de consens va arribar massa tard, però satisfet per la decisió presa per Gent fent Poble i PSC. Ho explica el regidor del grup de CiU Vicenç Llorens. “Jo sincerament crec que és el millor, i aquí hem de fer un ‘reset’ i canviar coses i consensuar-les. Un POUM que és un document que et lliga pels pròxims 25-30 anys ha d’estar consensuat”.

Per la seva banda, ERC ho veu com una nova oportunitat per treballar més i d’una altra manera i va afegir que era un bon moment perquè el poble sentís el debat entre els grups que no es va poder portar a terme. “Ni satisfets ni insatisfets, la valoració és que tenim una nova oportunitat per treballar més d’una altra manera. Si s’hagués aprovat haguessim seguit treballant, perquè hi hagués hagut un altre període. Satisfets? Segurament no era la manera, no era la manera, ja érem tots aquí i haguéssim pogut debatre i que el poble pogués sentir el debat que no ha sentit; i per tant, una vegada més es queda amb menys informació de la que voldríem”.

En tot cas, a banda de la falta de consens i de la proximitat de les eleccions municipals, la pressió social, la Plataforma Salvem el Pla de Bages i els rumors que corrien pel poble entorn als efectes que generaria l’aprovació inicial del nou POUM també van ser factors que van condicionar la decisió presa per l’equip de govern de Sant Fruitós de Bages. Però segons l’alcalde del municipi, el punt determinant per retirar el ple va ser el diàleg amb els grups municipals.