L’oposició anul·la per segona vegada el cartipàs proposat pel govern de Sant Fruitós de Bages

173

La sessió plenària que es va viure aquest dimecres a la nit a l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va comptar amb moments que semblaven extrets d’un llargmetratge de ficció

El segon ple de cartipàs del mes a l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va estar marcat per una alta tensió, sobretot al final, i va tenir el mateix desenllaç que el primer. L’oposició va tornar a tombar la proposta de Gent fent Poble, que havia accedit a algunes de les peticions d’Esquerra, Junts per Sant Fruitós i PSC.

El punt més controvertit del ple va seguir sent el sou de l’alcalde i els regidors a l’equip de govern. Gent fent Poble va fer una rebaixa del global dels sous d’uns 50.000 euros respecte la primera proposta, situant-se als 167.154 euros, però la demanda dels grups era de 160.000 euros. En aquest punt el govern es va plantar i no va voler arribar a la demanda dels altres grups. L’alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, va explicar que en determinats moments va sentir que la negociació no incloïa el seu grup “L’oposició em va dir que ja ho havien decidit entre ells tres, que ja havien arribat als 160.000, perquè ERC volia que fos menys, al PSC ja li estava bé i JuntsxSF volia més. Entre tots tres hem acordat 160 deien, però, érem quatre no negociant? Si entre tots tres han decidit que això és innamovible, el quart que negocia on és?”. Àdria Mazcuñan d’Esquerra va concretar que havien passat de demanar que s’abaixessin els sous a proposar que tan sols es congelessin.

Gent fent Poble va accedir a diferents propostes sol·licitades per l’oposició, com per exemple l’augment del salari dels regidors que quedava de la següent manera: PSC un 20,5% més, Junts per Sant Fruitós un 33% més, ERC un 33% més i Gent fent Poble un 0% més. Batanés, entre altres qüestions, també va accedir a permetre a l’oposició d’accedir a comissions i comitès i decisions que impliquessin una quantitat superior a 500.000 euros, quan fins ara el topall havia estat de 1 milió 13 mil euros.

Els grups a l’oposició van destacar que en les reunions viscudes els últims dies i fins i tot els minuts previs al ple, el tarannà de Gent fent Poble i de l’alcalde havia millorat, però segons es va veure no va millorar suficientment com per aprovar el cartipàs, ja que Esquerra, Junts per Sant Fruitós i PSC van votar-hi en contra i van tornar a deixar a l’estacada a Gent fent Poble després de gairebé 3 hores i mitja de ple. Per exemple, Vicenç Llorens de Junts per Sant Fruitós va afirmar que els sous de l’equip de govern no estan tant malament de com ho ven el govern. “El sou que cobren és per fer 18, 19, 20 hores a la setmana, no 40, que és el que es fa en una empresa normal, com a mínim. Llavors el sou ja no està tant malament”.

Els instants finals del ple van estar marcats per la tensió. Batanés, fins i tot, va demanar textualment el vot a favor de Felip Echarri i Vicenç Llorens (JxSF). Per altra banda, l’alcalde i Àdria Mazcuñan van tenir una discussió pujada de to en que la republicana va advertir a Batanés que ni tan sols la seva mare tenia dret a alçar-li la veu. David Ruiz del PSC va donar la benvinguda a la democràcia a Batanés en el transcurs del ple, fet que va encendre a l’alcalde de Sant Fruitós dels últims 8 anys.