Llum i llibertat ha il·luminat 131 agulles de Montserrat tota la nit de la vigília de l’1 d’octubre

152
Imatge de les muntanyes de Montserrat amb algunes agulles il·luminades en el marc de la iniciativa Llum i llibertat el 30 de setembre del 2019. Pla general. (Horitzontal)

Quim Torra, els vicepresidents d’Òmnium i l’Assemblea, Marcel Mauri i Josep Cruanyes, i el president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino, van donar ahir el tret de sortida a Llum i Llibertat, una iniciativa per reclamar la llibertat i recordar els 131 presidents de la Generalitat, encenent 131 llums a Montserrat.

Llum i llibertat, l’acte s’havia de celebrar la vigília de l’onze de setembre, però es va haver d’ajornar per culpa del mal temps fins ahir a la nit, s’ha celebrat sense incidències. L’acte consistia en il·luminar 131 agulles de Montserrat, una per cada president que hi ha hagut a la Generalitat, per demanar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. Les llums s’han pogut veure durant 12 hores des d’ahir a 3/4 de 8 del vespre.

Abans que comencés Llum i llibertat, els vicepresidents de l’ANC i Òmnium, Josep Cruanyes i Marcel Mauri; el president de la Generalitat, Quim Torra; i, també, el president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino, han participat en un acte polític. Quim Torra ha dit que el canvi de data fa més important llum i llibertat perquè l’1 d’octubre de fa dos anys va ser fundacional per la república catalana. Torra, a més, va dir que el nom de l’acte es podria extrapolar a la situació actual de Catalunya.

El president de la Generalitat, Quim Torra

Per la seva banda, Marcel Mauri també va posar èmfasis en la data i va criticar l’Estat Espanyol per, va dir, titllar l’independentisme de violent.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri

El president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, va equiparar l’acte amb el procés i va dir que una acció d’aquesta magnitud servia per donar alè a l’independentisme.

El president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino

Amb tot, les llums s’han apagat avui a les 8 del matí com estava planificat.