Llocs per contemplar els ‘perseids’, aquest any més visibles per la lluna nova

243
Pluja de perseids
Pluja de perseids

Amb l’entrada de l’agost torna un dels fenòmens astrològics més mediàtics de l’any, les llàgrimes de Sant Llorenç o ‘perseids’. Restes de pols i partícules del cometa Swift-Tuttle que sempre en aquesta època de l’any i per efecte de la rotació de la terra al voltant del sol, xoquen amb l’atmosfera i produeixen un bonic efecte visual de pluja d’estrelles. Tot i que el fenomen es pot contemplar des de finals de juliol fins a mitjans d’agost, és just al voltant dels dies que cauen a la vora de Sant Llorenç -10 d’agost- quan hi ha més perseids per hora. Aquest any, a més, coincideix que hi ha lluna nova, amb la qual cosa serà més fàcil observar estrelles i el firmament de nit.

Al llarg de tot el cap de setmana es podran veure perseids al cel, però serà la nit de dilluns quan està previst que se’n vegin més per hora.

Per tal de poder veure més estels i amb més claredat, és recomanable buscar punts d’observació elevats i allunyats de qualsevol llum artificial, per això els nuclis de població no són un bon lloc. A Santpedor i Castellnou de Bages hi ha bones opcions per contemplar les Llàgrimes de Sant Llorenç. Una d’elles és la Torre del Moro, a Castellnou de Bages, un indret elevat i allunyat d’interferències lumíniques. També a Castellnou, a la carretera, trobareu camins i marges que condueixen a descampats i boscos aïllats des d’on es pot observar nítidament el cel. A Santpedor, un bon lloc seran els turons del voltant del Mirador de Montserrat.