El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha finalitzat la instrucció contra l’exdiputada de la CUP i sallentina Anna Gabriel per un delicte de desobediència. Gabriel, que va marxar a Suïssa, va comparèixer el 19 de juliol del 2022 per sorpresa al Tribunal Suprem i va prestar declaració el 14 de setembre. Va quedar en llibertat provisional amb càrrecs. Llarena ha acordat ara la conclusió del sumari i el següent pas serà la celebració del judici per part de la sala que sigui competent, molt probablement a Barcelona. En el cas de l’exconsellera Meritxell Serret, que va utilitzar una estratègia similar a la de Gabriel, la causa es va enviar a Catalunya.

Gabriel va ser processada el 21 de març de 2018, però es va exiliar a Suïssa i el procés judicial va quedar congelat fins aquest juliol, quan es va posar a disposició del Suprem després d’haver canviat d’advocat. Llavors Llarena la va deixar en llibertat sense cap mesura cautelar, i la va citar a declarar ara fa una setmana.
Gabriel va aparèixer públicament a Catalunya per primera vegada diumenge, a la cloenda de l’escola d’estiu de la CUP, i va fer un discurs destinat a aixecar els ànims i l’autoestima dels militants de l’esquerra independentista.