L’”Homo sapiens digital” protagonitza el cartell del Festival CLAM

168

El signa Lucía Alcaina, una jove directora d’art i dissenyadora de moda resident a Manresa,  amb una imatge metafòrica i impactant inspirada a l’entorn de la temàtica  del certamen  d’aquest 2018:  Revolució tecnològica i bé comú.

El CLAM, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, ha presentat avui el cartell oficial de la seva 15a edició, un certamen que se celebrarà del 26 d’abril al 6 de maig a Navarcles, Manresa i Avinyó i que preveu, com sempre i a banda de l’oferta cinematogràfica, el lliurament del Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat i un munt d’activitats de reivindicació, reflexió i de compromís social.

La imatge seleccionada per aquesta edició la signa la dissenyadora Lucía Alcaina, amb una proposta artística que pretén reflexionar de forma creativa sobre el binomi que protagonitza el certamen: la cinematografia compromesa i el tema escollit enguany:  “Revolució tecnològica i bé comú”.

Lucia Alcaina, és directora d’art i dissenyadora de moda de 23 anys. Nascuda a Saragossa, va fer la seva formació entre Barcelona i Berlin i, finalment,  va decidir establir-se a Manresa on té  el seu estudi. El seu treball busca l’equilibri entre l’art i propostes més comercials  i destaca en la importància del procés creatiu de les seves obres. Passarel·les de moda com la  080 Barcelona Fashion Week, Cracow Fashion Week o la European Fashion Union ja han vist el seu treballs; i festivals como Manrussònica i  el Mercat de Música Morta de Manresa també han comptat amb la seva aportació artística i comunicativa.

Per a Alcaina, amb el cartell del CLAM “reflexiono sobre com  Internet i les xarxes socials han creat  un entramat complex  en el qual  és possible relacionar-se amb la resta del món, esborrant qualsevol frontera física, a través d’avatars”. La dissenyadora interpreta com evoluciona l’home cap una “home sapiens digital”.

Revolució tecnològica i bé comú

Enguany, el festival posa sobre la taula un tema de màxim interès i rabiosa actualitat que està generant un ampli debat entre experts, governs i institucions: Revolució tecnològica i bé comú.  Per als organitzadors del CLAM “els darrers anys del segle passat, l’aparició d’Internet va suposar una revolució que ha portat a un canvi estructural de la societat. Alhora, el procés de globalització ha propiciat també un major desenvolupament tecnològic que ha afectat tots els àmbits de la realitat. Avui, doncs, som protagonistes actius d’un món que està canviant a una velocitat vertiginosa”.

El CLAM considera que “la societat, l’economia i la tecnologia conviuen íntimament relacionades. Aquest progrés tecnològic i científic ha aportat, sens dubte, un munt d’avantatges i beneficis a curt termini. Tanmateix, cal dir que l’optimisme generat per la tecnologia com a motor de benestar no està responent de cap manera a les expectatives. Un anàlisi detallat de les conseqüències de l’aplicació de la tecnologia digital confirma que malauradament no està tenint el retorn col·lectiu esperat i ha fet saltar les alarmes perquè governs i ciutadania prenguin consciència i prioritzin els seus objectius per tal que aquesta estigui realment al servei del bé comú”