L’Església s’ha apropiat de 3.722 finques repartides per tot Catalunya, segons un estudi que es va presentar ahir a Sant Pere de Vallhonesta

183

L’Església catòlica ha inscrit 3.722 immobles al seu nom, sense cap títol que acrediti la seva propietat, segons el Govern. Les inscripcions, fetes entre el 1946 i el 2015, són majoritàriament construccions de culte, aproximadament un 50 %, com ara ermites o cementiris, però també terrenys rústics, i edificis com rectories o palaus. Pere Aragonès va explicar les mesures que des d’ahir s’han començat a aplicar per resoldre aquest conflicte:

Per altra banda, des del Bisbat de Vic insisteixen que, si es demostra algún error en una immatriculació, seran els primers a resoldre-ho.

Aquesta problemàtica va començar a agafar ressò a Sant Pere de Vallhonesta, quan Joan Casajoana, pagès i amo de la masia de dalt l’ermita de Vallhonesta, va denunciar que l’església havia immatriculat la seva propietat. Després d’un temps, des de la Unió de Pagesos es va realitzar un estudi que mostrava unes 800 propietats immatriculades per part de l’església a la Catalunya Central. Així ho va explicar Joan Casajoana a Ona Bages:

Tot i que, des de les diferents entitats que s’han queixat creuen que n’hi ha moltes més repartides per tot Catalunya i que els números que dona la Generalitat són insuficients i que el següent pas passa per realitzar un estudi jurídic, segons explica Casajoana:

Casajoana explica que l’Església, al llarg d’aquests anys, s’ha quedat tots els béns de la gent del poble, per tant no està d’acord i troba poc coherent que es vulgui fer una oficina de conciliació:

Finalment, Casajoana va explicar sobre la seva victòria personal, ja que l’església va admetre que el 54% del terreny és seu i seguirà lluitant per aconseguir la totalitat de la finca.

L’alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet també va estar present i va explicar que l’Ajuntament va crear una comissió de patrimoni cultural per tractar aquest tema des d’una altra òptica:

L’alcaldessa es va mostrar esperançada en veure aquest conflicte que portava tants anys arrossegant-se i s’hi podria posar punt i final.

Finalment, la Consellera de Justícia, Ester Capella va esclarir algunes dades que havien treballat i recopilat des de la Generalitat de Catalunya:

Tot plegat, caldrà veure quin camí agafa aquesta problemàtica que porta anys donant mals de cap a les diferents entitats que utilitzaven el recinte de Vallhonesta.