L’escola rural s’adapta a la pandèmia amb la voluntat de no perdre “l’essència”

185
Mestra explicant als nens com posar-se la mascareta al pati de l'escola Els Pins de Cabrianes. - Foto: ACN
Mestra explicant als nens com posar-se la mascareta al pati de l'escola Els Pins de Cabrianes. - Foto: ACN

Les zones escolars rurals també han tornat a l’activitat i ho han fet amb avantatges i inconvenients. Un exemple el tenim a la ZER Moianès Ponent, on han reduït els docents itinerants per minimitzar riscos.

Abans de les nou del matí d’ahir dilluns, els quaranta alumnes de la ZER Els Pins de Cabrianes, a Sallent, ja eren al pati de l’escola on els esperaven els professors. Després d’una breu benvinguda a pares i nens per part del director Gaspar Gamisans, l’equip docent ha posat a prova els coneixements que tenien sobre la pandèmia i els hi ha recordat quines seran les mesures preventives que es duran a terme. També s’ha explicat el pla de contingència que s’iniciaria en cas que un dels alumnes o professors dongui positiu. Tot plegat, sense abandonar el pati, un espai de més de 2.000 metres quadrats i, pràcticament, sense trepitjar l’interior de l’escola.

Segons Gaspar Gamisans, responsable de les escoles rurals de Catalunya, l’objectiu “és mantenir l’essència” que caracteritza aquest tipus de centre. El fet de disposar de menys alumnes i un entorn rural, assenyala, beneficia clarament aquestes escoles.

Aquest curs, els quatre centres que formen part de la Zona Escolar Moianès Ponent, que són Els Pins, Anton Busquets, L’Esqueix i Vall de Néspola, han optat per reduir els mestres itinerants per reduir riscos. Això, segons el director de la ZER Els Pins de Cabrianes, Gaspar Gamisans, suposa “menys mans” a l’aula.

Tot i que per ràtio no seria necessari, la ZER dels Pins ha dividit als seus alumnes en dos grups bombolla: 13 alumnes d’educació infantil i  27 de primària. Segons Gaspar Gamisans, aquesta creació d’espais i rutines serveix per reduir aquesta sensació d’incertesa.

D’altra banda, alguns pares van optar ahir per quedar-se una estona a veure com s’adaptaven els seus fills al retorn de l’aula. Anna Duocastella, mare d’un nen que cursarà tercer de primària, reconeixia estar força tranquil·la.

Els alumnes, per la seva part, es mostraven contents del retorn. La Queralt, que enguany arrenca sisè, es va mostrar emocionada i amb ganes de que tot vagi bé.

En el cas de l’escola de Cabrianes, cada grup disposarà de dos mestres. Pel que fa als especialistes de matèria, fins ara itinerants, s’ha optat per extremar al màxim les mesures preventives i limitar-los a dos per tota l’escola i fent menys hores. Amb tot plegat, això suposa que professors estables hauran d’impartir matèries que fins ara no havien de realitzar.