L’Escola Politècnica de Manresa es traslladarà a la Fàbrica Nova

239
Signatura de l'acord entre l'Ajuntament de Manresa i la UPC | Nia Escolà
Signatura de l'acord entre l'Ajuntament de Manresa i la UPC | Nia Escolà

L’Escola Politècnica de Manresa es traslladarà a la Fàbrica Nova en el nou projecte universitari de la UPC i l’Ajuntament de Manresa. Precisament aquest dilluns, les dues entitats impulsores han signat el protocol per a la creació d’aquest nou pol de formació i coneixement, que preveu impulsar un itinerari formatiu tecnològic complet, que podria concentrar a l’entorn de 3.000 persones i que en una primera fase tindria un cost estimat de 41 milions d’euros.

El nou espai serà un nucli de coneixement, amb un itinerari formatiu i professional tecnològic complet: des de l’ensenyament secundari post-obligatori, als 16 anys, passant pels graus universitaris, màsters i doctorats, fins al reciclatge i la formació contínua. També s’hi preveu la presència d’empreses innovadores, espais de demostració i experimentació, sempre fomentant l’esperit emprenedor. En aquest sentit, també hi haurà equipaments per prestar serveis tecnològics per al sector productiu. Ho explica Daniel Crespo, rector de la UPC.

 

 

I un altre dels objectius més rellevants del projecte és recuperar aquest recinte fabril preservant el conjunt patrimonial, transformant-lo en un nou espai de referència a la ciutat i que ajudi a la revitalització del centre històric manresà, dotant-lo de vida i obrint-lo a la ciutadania. Així ho valorava l’alcalde Marc Aloy.

 

 

 

El nou espai comptarà amb 3 blocs de pisos d’estudiants, diversos espais de coworking, sales d’estudi i diferents laboratoris. A més, hi haurà espais oberts a la resta de la ciutadania, com la biblioteca, equipaments esportius i el Techlab.

El Centre de Formació Pràctica també es traslladarà a aquest nou campus de quarta generació i també s’hi implicaran altres agents, com la cambra de comerç, la Pimec o la Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central.

Amb l’objectiu d’esdevenir un pol de coneixement de referència en l’àmbit de les noves tecnologies, l’Ajuntament i la UPC lideren aquest projecte públic, després que l’Ajuntament adquirís totes les propietats que Immocaixa tenia d’aquest antic recinte fabril, per un valor de 12,3 milions d’euros. Així, el nou projecte disposarà d’un total de 65.000 metres quadrats.

Hores d’ara no hi ha una previsió exacta sobre la data d’inici d’activitat a la Fàbrica Nova, ja que dependrà del finançament. Tot apunta, però, que el projecte no serà una realitat fins el 2026.