Neus Solà – Olga Gili 

L’Esbart Vila de Sallent amb sis mesos de vida, però amb un gran ventall d’actuacions van anunciar durant el pregó de Festa Major d’enguany que es durà a terme el primer festival, batejat amb el nom d’esbartada, que a més serà la primera que es realitzarà a la Catalunya central. Aquest espectacle serà de dos dies de durada, el cap de setmana de l’1 al 2 d’octubre a Sallent.

El què es vol és que sigui “un espai de trobada”, tal com assegura la directora de l’Esbart Vila de Sallent Núria Hontecillas. L’objectiu de l’esbartada és donar veu a la dansa tradicional catalana amb un espai en comú amb quatre esbarts. Sallent serà el centre de formació amb tallers de nova creació, aquests aniran orientats cap a mestres, monitors d’escola de dansa, dansaires i qualsevol persona interessada en la dansa. Núria Hontecillas ens ho explica.

Diumenge, per la seva banda, s’espera el plat fort amb la participació de quatre esbarts, un d’ells l’esbart Vila de Sallent, dos de Manresa i un de Sant Vicenç de Castellet. El diumenge s’iniciarà amb una cercavila dels grups d’escola de dansa amb una ballada d’esbats infantils i juvenils que donarà peu al concert vermut amb el grup de música tradicional El Paraigua. Tot seguit, es farà un dinar popular amb els esbarts i tots els assistents al Parc Municipal Pere Sallés. Seguidament hi haurà un taller de danses pròpies de cada esbart on es representaran danses com la Bolangera de Manresa, un fragment del Ball de gitanes de Sant Vicenç i el Toc d’Enramada. Finalment hi haurà la mostra del taller de formació i la ballada dels quatre d’esbarts. Núria Hontecillas ens explica els objectius.

Per Sallent i l’Esbart Vila de Sallent suposa un gran repte i així ho expresa Núria Hontecillas.