El toc de queda i les noves mesures anunciades per la Generalitat fan inviable el funcionament d’alguns negocis. Un exemple el trobem a les cases de turisme rural on ja han notat una gran davallada del nombre de reserves. 

Ca La Ponsa, a Artés, és una casa rural amb una capacitat per a 20 persones. El seu propietari, Jordi Reixach, explica que en sortir les noves restriccions a la tardor van deixar de tenir reserves. De fet, Reixach destaca la sort que tenen de no dedicar-se només al turisme rural perquè ara no tindrien cap ingrés.

La situació a la tardor contrasta amb l’estiu quan van poder fer ple de reserves malgrat la pandèmia. Tot i això, el propietari de Ca La Ponsa va comentar ahir a La Central que aquest any van notar més reserves entre setmana. 

Pel que fa a la campanya de Nadal, a Ca la Ponsa esperen tornar a una normalitat semblant a la que van tenir a l’estiu. Malgrat tot, han aprofitat aquest impàs per fer reformes a la casa. 

 

Per la seva banda, la propietària de Cal Bernadàs, Anna Niubò, veu inviable poder obrir al públic les cases rurals que té al Moianès i el Berguedà. 

Les noves restriccions com la limitació de sis persones i el tancament perimetral han acabat amb les previsions d’un estiu que no va anar del tot malament. De fet, van notar un canvi de clientela on els turistes habituals que venien de fora de Catalunya van anular reserves. D’altre banda, els turistes de proximitat van augmentar. En va parlar ahir a La Central Anna Niubò, propietària de Cal Bernadàs. 

Niubò també va destacar que seguien oberts i pensant promocions per a sis persones. Malgrat tot, el nou anunci de confinament perimetral de cap de setmana a nivell de municipis ho ha complicat tot. Per mirar de pal·liar els efectes econòmics, Niubò va destacar que van rebre alguna ajuda però que aquesta és insuficient per tirar endavant. 

D’altre banda, Anna Niubò és una de les impulsores del “Jo viatjo a casa”. Una iniciativa que es va fer a l’estiu on es buscava turisme de proximitat que apostés per les cases rurals del territori. Niubò va anunciar que seguiran treballant en la mateixa línia i animaran als propietaris de cases rurals a sumar-se a la promoció d’aquest turisme. 

De cara a les reserves de Nadal i Cap d’any, Niubò reconeix que tenen reservat de fa temps. Tot i la situació actual, han decidit mantenir la reserva i esperar a veure com evoluciona tot plegat.

 

Al Solsonès, el Turisme Rural Associat tem els perjudicis del tancament perimetral.

Ho va explicar ahir al matí la presidenta de l’entitat Pilar Bielsa. El sector lamenta que amb el confinament perimetral, per molt que les cases estiguin obertes la clientela no arribarà. Després d’un bon estiu, amb molt turisme de proximitat d’arreu del país, la incertesa i les noves mesures han canviat la tendència durant les últimes setmanes.

Tot i entendre que les mesures que es prenen són per raons sanitàries, Bielsa considera que si no es poden materialitzar les reserves, arribarà un moment que no es podran pagar els autònoms i la resta de despeses que implica el negoci.

Pel que fa a les perspectives de cara a les festes de Nadal i, sobretot, Cap d’Any, encaren la campanya amb incertesa tot i defensar que el turisme rural és una opció segura.

Amb tot, assegura que si l’administració obliga a tancar el sector, s’hauran d’atorgar ajuts a les persones que no poden exercir la seva activitat.