Les pluges omplen el Riu d’Or i els aqüífers de Santpedor i creen paratges idíl·lics

164
Riu d'Or de Santpedor
Riu d'Or de Santpedor

Enguany està sent un any molt plujós. Va ploure de manera abundosa durant l’hivern i també la primavera però no només en quantitat sinó també amb gran regularitat. Les dades pluviomètriques així ho demostren i és que a l’observatori del Serrat de Castellnou cap mes d’ençà que va començar l’any baixa dels 60 l/m2 mensuals de moment. Les pluges han regat tota la comarca acumulant a dia d’avui a diferents poblacions la pluja que cau de mitjana en tot un any.
La capital de comarca, Manresa, acumula aquest 2018 la quantitat de 539 l/m2 (la mitjana anual és d’uns 570 l/m2). A Sallent ja es superen els 560 l/m2 i a Sant Fruitós sumen uns 550 l/m2. Sense dubte quantitats de pluja molt destacables que contrasten amb 3 anys consecutius molt secs, en especial l’any 2015, que va ser un any extraordinàriament sec amb tan sols 252 l/m2 acumulats a Manresa, 270 l/m2 a Santpedor o 292 l/m2 al Serrat de Castellnou.

Si deixem enrere els números i fem un cop d’ull als rius, rierols i als aiguamolls de Santpedor salta a la vista que la pluja ha canviat els paisatge de manera dràstica envers els últims anys. Els aiguamolls han recuperat un bon aspecte, el Llobregat i el Cardener baixen ufanosos i el riu d’Or baixa força més cabal del que ens té acostumats.
No hem d’oblidar que la nostra comarca compta amb un clima mediterrani. Què volem dir amb això?, que no hem de abaixar la guàrdia… períodes plujosos i secs de ben segur s’aniran succeint. Un consum raonable i mesurat de l’aigua sempre serà benvingut.