Les pilotes de la discòrdia

233

Al ple municipal de desembre a Sallent les Assembles Municipals Obertes (AMO) van ser les protagonistes. La CUP va portar totes les propostes pendents de la 3a AMO (feta al novembre) i la 2ona (de finals de juny) al ple per a què fossin debatudes. En total, fins a 8 propostes: netejar la vora del riu Llobregat des de Cal Sala fins al Guix, aprofitar l’edifici de l’antic escorxador de Sallent per potenciar el cooperativisme local, crear un mercat de productes ecològics i de proximitat, equipar el municipi amb material logístic per actes de petit i gran format, reduïr les taxes per la prestació de serveis a les instal·lacions esportives, re-plantejar les Enramades, establir un vincle de col·laboració amb els refugiats de Grècia, i crear més zones d’esbarjo, tot mantenint zones verdes i dinamitzant les places.

Totes les propostes van passar el sedàs del ple per unanimitat, si bé la última va estar punt de quedar-hi encallada, i al final va ser aprovada amb modificacions. Es tracta de la proposta que l’Agrupament Roques Albes va portar a la 2ona AMO, feta pels propis infants de l’agrupament a través d’activitats i tallers, que demanaven la creació de tres parcs o zones d’esbarjos al barri del poble nou, el manteniment de la zona verda que va des de la xemenia de la plaça 19 d’Abril fins al pont vell, i la retirada dels cartells de “prohibit jugar a pilota pels majors de 6 anys” a vàries places del poble. Va ser l’últim punt d’aquests tres el que va portar la discòrdia al ple, quan l’equip de govern va proposar com a esmena a la moció no tenir-lo en compte, i per tant, mantenir els cartells de “no jugar a pilota”. L’alcalde, David Saldoni, va argumentar que els jocs amb pilota porten anys generant controvèrsia en aquestes places -fins i tot amb la prohibició de jugar-hi- perquè sovint “es molesta a d’altres infants de diferent edat, persones grans que descansen als bancs de les places, o gent que passeja”.

 

ERC es va sumar als arguments de Saldoni, però no els regidors de la CUP, que van posar el crit al cel pel fet que des de l’equip de govern es féssin esmenes a una proposta aprovada per majoria a la AMO, i per no haver-se reunit amb representants de l’agrupament des que s’aprovés la proposta. Ho expressava Albert Junyent:

 

Una representant de l’Agrupament Roques Albes també va intervenir per reivindicar la tasca de l’entitat i la voluntat d’educar als infants per a què respectin als vianants quan juguen.

 

Saldoni va contestar a Junyent que els propis estatuts de les AMO contemplen que el ple decideixi i tingui l’última paraula sobre les propostes que n’arribin, a més de remarcar que els regidors, membres del plenari, també “són representants i garants de la democràcia en tant que elegits per la població en eleccions municipals”, en què hi va participar una majoria -58% del cens- de persones, enfront de les cinquanta i vuitanta persones que van votar a la 2a i 3a AMO respectivament.

 

Al final es va aprovar la proposta de l’Agrupament Roques Albes per unanimitat però amb l’esmena de l’equip de govern (aprovada per 7 vots a favor -PDC i PSC- i 6 en contra -ERC i CUP). Esquerra, al final, va votar també en contra de l’esmena de l’equip de govern, argumentant que la proposta “ja va ser debatuda a la AMO i un cop aprovada allà ja no s’ahuria de modificar quan es porta al ple”.