Les llibreries manresanes no esperen la suspensió del Dia del Llibre i de la Rosa, en canvi les floristeries no muntaran parades al carrer

135
Parada de llibres davant la llibreria Parcir, al carrer Alcalde Armengou de Manresa
Parada de llibres davant la llibreria Parcir, al carrer Alcalde Armengou de Manresa

El teixit cultural de Manresa, en concret el dels llibres, ultima els detalls per a celebrar dimecres el Dia del Llibre i de la Rosa. Sant Jordi es va ajornar al 23 de juliol a l’espera que la situació de la Covid-19 s’hagués calmat a Catalunya. Si bé és cert que en alguns punts això no ha estat així, com Barcelona i la seva àrea metropolitana o a la comarca del Segrià, a la resta del territori sembla que no hi ha motius per no sortir dimecres al carrer, seguint la nova normativa sanitària.

Antoni Daura, propietari de la Llibreria Parcir de Manresa, ha explicat a Ona Bages que la idea és celebrar el Dia del Llibre i de la Rosa però diu que no serà la festa de Sant Jordi perquè afirma aquesta “és única”.

Tot fa pensar doncs que es podrà celebrar aquesta festa, seguint la nova normativa sanitària. Així, conjuntament amb l’Ajuntament de Manresa i el Procicat, s’han adoptat una sèrie de mesures per garantir la seguretat de totes les persones. Per exemple, les zones que envoltin les paradetes estaran delimitades, hi haurà control d’aforaments, a més de dispensar gel hidroalcohòlic. L’ús de mascareta evidentment és obligatori a la via pública i també dins els establiments.

Malgrat que es pugui celebrar la festa, Daura reconeix que l’impacte econòmic de la suspensió del tradicional Sant Jordi és insuperable.

Val a dir però que els llibreters han notat un augment de les vendes en els mesos de maig i de juny, respecte a l’any anterior, perquè no han hagut de fer front a la ressaca del tradicional Sant Jordi, el 23 d’abril. A banda d’això, i davant un futur escenari en que els llibreters no puguin muntar la paradeta al carrer, Daura afirma que el Dia del Llibre i de la Rosa es farà igualment, però dins les llibreries.

Per acabar, l’expresident del Gremi de Llibreters de Catalunya es mostra satisfet perquè el confinament no ha fet perdre la creativitat literària del país, la qual, segons assegura, “segueix sent molt alta”.

Pel què fa al gremi de floristes, el nou Sant Jordi no convenç. La majoria de floristeries de Manresa asseguren que no sortiran al carrer a muntar les parades com en altres ocasions.

Com hem dit, aquest dijous es pretenia tornar al 23 d’abril i sembla que les floristeries de Manresa no han decidit apuntar-se a la nova data que han proposat. Tot i que per altra banda, algunes floristeries com Brunea Flors de Manresa ja es troben fent els preparatius, així ho va explicar la seva propietària Àngels Guerrero:

La propietària explicava que després de tot el drama que va suposar suspendre el Sant Jordi d’abril creu que ara no toca sortir al carrer per muntar les parades i troba que no és ètic, a més també ha volgut destacar que les roses amb les altes temperatures del mes de juliol no poden aguantar amb les mateixes condicions que a la primavera. Una altra de les problemàtiques amb les que s’ha trobat és la poca oferta de flors que hi ha al mercat:

La florista també va explicar que han comprat menys de la meitat de roses que se solen comprar normalment i que han rebut pocs encàrrecs per part dels clients:

Per contra, al Moianès, la celebració està tenint molt poca repercussió en el teixit associaciatiu i comercial de la comarca. Només dues poblacions faran alguns actes relacionats amb la festivitat.

A Castellterçol, l’Espai de Lectura ha preparat la inauguració de l’exposició de pintura i poesia anomenada “Com arbres que caminen”. L’acte tindrà lloc a la Plaça Vella el 23 de juliol a les 7 de la tarda. 

A Moià, la capital, els establiments adscrits a l’Agrupament de Botiguers i Comerciants de Moià regalaran poemes de l’artista Enric Casasses, premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 2020. Els poemes són escrits en cartolines de colors que formen múltiples banderoles. La campanya anomenada “Regala’t un poema” es va posar en marxa ahir i s’allargarà fins diumenge 26 de juliol.