Cartell en protesta als molins de vent a Aguilar de Segarra.
Cartell en protesta als molins de vent a Aguilar de Segarra.

El territori es mobilitza per un canvi en la transformació energètica. Durant tot el cap de setmana diverses entitats i plataformes catalanes es mobilitzaran per tot el país. Demanen un canvi en el decret de la Generalitat que dona via lliure a les empreses per presentar macroprojectes allà on vulguin per instal·lar camps d’energies renovables.

Els organitzadors són la Xarxa per la sobirania energètica, que aplega unes 60 entitats i plataformes, i la Xarxa d’Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa. Una de les representants va explicar que en cap cas estan en contra de les renovables, si no que volen democràcia energètica i un consum que no afavoreixi als oligopolis.

Pel que fa al Bages i al Moianès, la protesta d’aquest cap de setmana serà diumenge amb una marxa lenta de cotxes que anirà del Palau Firal de Manresa fins al Congost. Començarà a les 11 del matí i un cop s’acabi hi haurà la lectura del manifest. Els convocants són 7 entitats i la Unió de Pagesos. 

Serà una protesta conjunta on gairebé totes les comarques catalanes tindran representació. La coordinadora de les comarques centrals, Carola Ribaudí, tocava el crostó al govern davant la mobilització general.

L’objectiu final és derogar o modificar el decret llei perquè la població tingui veu i vot a l’hora de decidir on i com posar les extensions d’energies renovables.