La presentaran als pobles del Bages, el Solsonès i el Moianès on les CUP hi tenen representació.

Segueixen d’aquesta manera el camí que va emprendre la formació Fem Manresa al presentar la moció al Ple de la capital del Bages el passat mes de desembre. Roser Alegre, portaveu de Fem Manresa, explica que, tot i ser els primers, la moció no es va aprovar tal i com l’havien plantejada.

A hores d’ara, per iniciativa de les assemblees locals de les CUP, es vol presentar la campanya a nou municipis de la Catalunya Central. Entre ells trobem Santpedor, que ja va votar i aprovar la moció per unanimitat aquest dimarts. Ara es durà al Ple a les poblacions bagenques de Sallent, Navàs i Navarcles. Al Moianès, també està previst fer el mateix a Calders, Moià i Monistrol de Calders. Pel que fa al Solsonès, les poblacions que ho votaran són Guixers i la capital, Solsona. Al mateix temps, Roser Alegre destaca que lluitaran per portar aquest debat al Parlament de Catalunya.

Des de les CUP i les formacions de Fem Manresa i Fem Sallent es considera una irresponsabilitat per part d’Althaia, que és qui gestiona l’equipament. Els partits defensen que l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa disposa de personal amb formació, d’infraestructura i de les eines per realitzar intervencions d’aquestes característiques. De fet, es té constància que s’han arribat a practicar avortaments en casos urgents on es tem per la vida de la mare o malformacions severes de l’embrió. Per la portaveu de Fem Manresa, el fet de no practicar avortaments quirúrgics pot venir motivat per raons polítiques.

La moció vol posar de manifest que a Manresa, ciutat on hi ha l’hospital de referència d’aquestes comarques, tan sols és possible avortar de manera farmacològica i sempre dins el període de les nou primeres setmanes de gestació. Els que passen d’aquest lapse de temps són derivats per l’Institut Català de la Salut al Consorci Sanitari de l’Anoia. A més, en el cas que la intervenció sigui quirúrgica, les dones que volen avortar ho han de fer a una clínica privada de Barcelona.

Relació de poblacions que presentaran la moció i dia del Ple Muncipal:

  1. Santpedor, Ple el 12/01/2021 (aprovada)
  2. Sallent, Ple el 20/01/2021
  3. Consell Comarcal del Bages, Ple el 25/01/2021
  4. Navàs, Ple el 25/01/2021
  5. Navarcles, Ple el 27/01/2021
  6. Calders, sense data confirmada
  7. Moià, Ple el 27/01/2021
  8. Solsona, Ple el 28/01/2021
  9. Guixers, Ple el 21/02/2021
  10. Monistrol de Calders, al proper Ple ordinari