L’equip de Govern de Sallent diu la seva sobre el conflicte de la minera al Bages

291
Iberpotash a Sallent
Iberpotash a Sallent

El crit d’alerta que van llençar treballadors d’Iberpotash i sindicalistes de la CGT la setmana passada en una concentració a Barcelona, on van advertir que Iberpotash no tindria a punt les infraestructures per traslladar l’activitat de Sallent a Súria -tal i com mana fer una sentència judicial del 2015- abans de juliol i que si no es prorrogava aquesta data els seus llocs de feina perillaven; ha tingut el seu eco en les institucions i entitats locals. A Sallent, a finals de setmana passada, la CUP va posar sobre la taula la possibilitat d’expropiar l’activitat minera i fer-la pública, i ara, és l’equip de govern de l’ajuntament, format per 7 regidors del PDeCAT i una regidora del PSC, qui ha volgut dir-hi la seva en un comunicat en què fan costat a treballadors i empresa però exigeixen mesures de compliment dels seus compromisos i de protecció del medi ambient.

En concret, l’equip de govern, que constata que la mineria al Bages es troba en un moment crític perquè ICL Iberica -matriu d’Iberpotash- no podrà complir la sentència que afectava al Pla General del Municipi, desgrana el seu punt de vista i reclamacions en 8 punts:

  • Les institucions catalanes portem anys treballant per trobar el correcte encaix de la mineria a la comarca del Bages, que asseguri el dinamisme econòmic, la seguretat ambiental, la pervivència de l’activitat en el futur, i la continuïtat de tots els treballadors.
  • L’Ajuntament de Sallent viu amb preocupació la revocació de la llicència ambiental i urbanística de la muntanya del Cogulló. Aquesta situació s’està treballant per part de les institucions i l’empresa, però considerem que hem d’accelerar aquests tràmits per tal de donar seguretat jurídica a l’activitat i tot el que l’envolta.
  • El PDU de la mineria és una oportunitat que hem de culminar amb èxit, i que ha de permetre visualitzar un futur de l’activitat minera sostenible econòmicament i ambiental.
  • Entenem la petició de l’empresa i els treballadors de demanar una moratòria en el termini d’abocament del Cogulló, però considerem que ha de ser l’empresa qui presenti una proposta viable ambientalment i econòmica, sempre dins el marc delimitat per la sentència del Pla General de Sallent.
  • Exigim a l’empresa ICL que assumeixi els costos de restauració del medi que comporta la seva activitat, i que presenti una solució viable per aquest període transitori, però que al mateix temps aporti horitzó de futur per reduir els runams salins del nostre municipi.
  • Encoratgem als treballadors i col·laboradors d’ICL a no quedar al marge de l’evolució d’aquest tema. Han de ser una part activa en el seguiment i compliment dels compromisos que tots els sectors haurem d’assumir en els propers mesos.
  • Demanem a l’administració de la Generalitat que atengui les propostes que hauran d’arribar per part de l’empresa, i les analitzi d’acord amb la importància de l’activitat a la comarca del Bages, i d’acord amb la normativa vigent i les sentències fermes. Demanem que sigui capaç, juntament amb les administracions locals i els agents econòmics i socials, de trobar la millor solució per garantir la continuïtat de l’activitat al nostre municipi, en aquest període transitori.
  • Fins al moment hem sentit i hem escoltat molt bones paraules per part de tothom, però des de l’equip de govern de l’Ajuntament de Sallent, demanem que aquesta vegada, les propostes que vinguin per part de l’empresa, quedin segellades amb compromisos de compliment i garanties en cas d’incompliment

La CUP de Sallent, per la seva banda, a més de demanar a Iberpotash que aturi “el xantatge als treballadors amb els llocs de feina” i apliqui mesures per revertir els efectes de la seva activitat al medi ambient, posa el focus en el Govern de la Generalitat, a qui exigeix que assumeixi la responsabilitat d’afrontar el conflicte de les mines del Bages i proposi solucions per compatibilitzar l’explotació de les mines i el respecte pel medi ambient.

En el comunicat fet pels cupaires, fins i tot posen sobre la taula la possibilitat que “ICL sigui expropiada de forma forçosa i passi a ser una empresa pública, que asseguri els llocs de treball, en millori les condicions laborals, assumeixi com a propis els treballadors subcontractats i reverteixi al territori els centenars de milions d’euros de beneficis acumulats.”