L’epidèmia de grip arriba abans del previst

117

La grip ja ha arribat i ho ha fet un mes abans que l’any anterior. Hi ha hagut 398 casos a urgències a Sant Joan de Déu de Manresa durant el mes de desembre relacionats amb aquesta patologia, 73 casos per cada 100 mil habitants a Catalunya. La grip ha arribat amb unes 3 o 4 setmanes d’antelació, però tot i així, segons informa Althaia, és una situació totalment normal que es repeteix d’altres anys. Tot i que no es tracta d’una epidèmia de grip, l’hospital de Manresa ha obert 20 llits més per poder atendre els malalts.

És important diferenciar un refredat de la grip, que sobretot afecta a persones grans o a persones amb pluripatologies. Per diferenciar-los cal tenir en compte el següent:

La grip està causada per un virus i apareix en epidèmies sobretot a l’hivern. El quadre sol durar entre 5 i 7 dies i els símptomes són febre alta, dolors musculars, mal de cap i de gola, malestar general i tos seca. No s’ha de confondre, però, amb el refredat, que també afecta a gran part de la població durant els mesos d’hivern però que no té un inici brusc ni comporta tenir febre, dolor muscular ni fatiga, tot i que sí dolor de gola i ocasionalment mal de cap.

Per evitar el contagi de la grip es recomana que tant el malalt com els que l’envolten es rentin sovint les mans amb aigua i sabó, es facin servir mocadors d’un sol ús i que l’habitació del malalt es ventili diversos cops al dia. En els casos que la febre duri més de 4 dies o es tenen ofecs cal consultar el metge o trucar al 112 per descartar possibles complicacions.