Cartells de recerca del Rei Carnestoltes van omplir els carrers de Sallent durant l’últim dia de carnaval. També va sonar un avanç informatiu per Ràdio Sallent i pels carrers del poble: el Rei Carnestoltes estava en cerca i captura.

Els sallentins van assistir a la Plaça de la Verdura a 2/4 de 9 del vespre, tal com els havia convocat el protagonista de la nit, vestits de dol i amb màscares blanques. Un dictatorial i parodiat regidor de Cultura, precedit de la música del No-Do, va amenaçar als membres del Carrilet, l’entitat organitzadora, si aquell que havia sembrat la disbauxa no s’entregava. El regidor va titllar el Rei Carnestoltes de «terrorisme moral, camell d´emocions i violador de normes».

Però l’home més buscat de la nit es va entregar per evitar el sacrifici dels membres del Carrilet.

Amb la detenció es va iniciar la rua mortuòria amb quatre xarangues i centenars de persones. La fi del regnat del Carnestoltes va arribar amb un intent d’afusellament per part de la brigada anticarnivalista. Finalment, els dimonis alats van aparèixer per portar el Rei Carnestoltes a la foguera. Entre focs artificials, a punt per donar el punt de sortida a les xarangues, els del Carrilet van donar un últim missatge:

La festa va seguir amb una sardinada popular a la Plaça de la Pau, i amb el concert de The Bros Band i Karaoke All Stars, que van tancar la 39ena edició del Carnaval de Sallent.

Set dies de disbauxa

Un any més, el Carnaval de Sallent ha acabat amb un èxit de participació. La festa, que ha durat set dies, va començar dijous 4 amb l’arribada del Rei Carnestoltes, que va irrompre a la Plaça de la Vila de Sallent per la façana de l’Ajuntament. Sota la màscara de Guy Fawkes – que protagonitza el cartell d’enguany–, el Rei Carnestoltes va fer un pregó proclamant que ha retornat com “un heroi anònim per millorar el dia dels sallentins” i donar pas a “la festa, la cultura popular i les xarangues”.

Els més petits del municipi van viure divendres el seu dia amb un carnaval “express” que donava la benvinguda al mini Rei Carnestoltes al matí i tancava la diada amb l’enterro. A petició del Carrilet i l’Agrupament Roques Albes, les entitats organitzadores, les escoles sallentines fan festa de lliure elecció el divendres de Carnaval. Fins a 500 nenes i pares van participar a la rua de disfresses vestits de pallassos, tortugues, ninjes, ballarines, princeses, mags i lleons entre d’altres, i amenitzada per la Xaranga infantil de l’Escola Municipal de Música Cal Moliner.

Però l’acte més esperat del Carnaval sallentí va ser “l’espectacular i multitudinària Rua de la Catalunya Central”, on hi van participar més de 7000 persones. La festa va culminar amb el sopar popular a l’Envelat i el concert de La Pegatina, Séptimo A i Arradio Rossita al Pavelló Agustín Rueda, que va vendre 1700 entrades. Diumenge va ser el torn de Les Matines i l’arrossada popular. I dilluns, la companyia de teatre bagenca, “Qüestió de 4”, va exhaurir les entrades anticipades del seu musical de creació pròpia: “Ignis, la història d’un cremat passat”.

L’Anna Moreno és una de les integrants de “Qüestió de 4”.

El foc va ser el protagonista de la recta final del Carnaval, amb el correfoc, on hi va col·laborar l’Escola de Música de Sallent, Cal Moliner, la Colla Petafluix de Balsareny, la Colla Asmodais i Goliaters de Sant Fruitós, i els Nans de Sallent. Des de 2/4 del 8, a la Plaça de la Rectoria, hi va haver un recorregut amb els diables i les bruixes infantils, i salts de correfoc a les places amb balls infantils i adults. I, en acabar, una mostra de folklore va tancar el penúltim dia de carnaval.