“L’enramada” serà la nova gegantona de Sallent

236

L’enramada serà la nova geganta que tindran els nens i nenes de les escoles de Sallent i Cabrianes. S’estrenarà aquest divendres a les cinc de la tarda al parc Municipal Pere Sallés. El projecte ha estat impulsat pels Gegants i Nans de Sallent amb el suport de l’Ajuntament de Sallent i amb la col·laboració dels centres educatius del municipi.

La figura farà uns dos metres d’alçada i la podran portar infants que curin cicle mitjà o els que tinguin l’alçada adequada. Des de l’entitat s’ha volgut acostar als més petits el sentiment geganter i també donar a conèixer les festes del poble. El cap de colla de Sallent, Miquel Gili ha explicat que cada cop l’entitat anava perdent gent i el projecte vol augmentar el sentiment geganter.

Aquesta figura ha estat creada a través dels esbossos que han dibuixat els nens i nenes de 3r i 4t de primària de cada centre: Escola Vedruna, Torres Amat i els Pins de Cabrianes. Des de l’entitat se’ls va demanar que dibuixessin com s’imaginaven que podria ser un gegant que representes l’Enramada i el Carnaval. Un cop van tenir els esbossos, se’ls van mirar un jurat format per membres de l’entitat, els amics de les enramades, l’Ajuntament i el creador, en Carlos Morillo, un jove de 23 anys de Montornès del Vallès. El mateix Gili ha explicat que s’han agafat les dues festes més emblemàtiques de Sallent per tal d’obrir més el projecte.

Amb relació al seu sexe, el seu cap de colla, Miquel Gili, ha assegurat que s’han volgut allunyar de sexualitzar la figura. Reconeix, que a la gent li costarà no associar-ho, però deixa clar que té un aspecte humà però “fantasiós”. Amb tot però no ha volgut crear debat sobre això. El seu creador, Carlos Morillo, ha explicat que també s’ha volgut jugar amb els colors i la roba.

La figura, un cop inaugurada, rodarà cada trimestre per un centre diferent. Primer serà el torn de Cabrianes, després de l’escola Vedruna i finalment del Torres Amat. Allà es farà un taller de dues hores per aprendre a ballar-ho. A més, també s’ensenyarà als nens a enfeixar-se i trobar l’equilibri dins del gegant. D’aquesta manera es vol que els infants s’il·lusionin amb el projecte que tinguin interès pel món geganter i la seva tradició. Gili deixa clar que un dels objectius és fer un homenatge a tota aquella gent que any rere any ha fet possible les dues festes.