La Generalitat reconeix que els descomptes aplicats a la C-16 des del mes de gener han estat insuficients. La delegada del govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, ho ha afirmat en una entrevista a Ràdio Sallent. “Ens havíem plantejat un objectiu molt ambiciós i no s’ha assolit”, assegura la delegada. És per aquest motiu que el Departament de Territori i Sostenibilitat va anunciar ahir en una roda de premsa que els descomptes s’ampliaran.

L’objectiu, segons explica Vilagrà, és el de traspassar el màxim de vehicles d’una via a l’altra. Un total de 237.304 vehicles – uns 2.000 al dia – s’han beneficiat d’aquest descompte durant els sis primers mesos. Això suposa que el transit de la C-55 s’ha reduït de 29.000 a 27.000 vehicles diaris, i el de la C-16 ha augmentat de 12.000 a 14.000. L’ampliació d’aquests descomptes a tota la comarca del Bages, al Berguedà i al Solsonès suposaria un increment addicional de 2.600 vehicles que deixarien de circular per la C-55 i la C-58. D’aquesta forma, el departament de territori es marca com a objectiu que circulin, diàriament, 25.000 vehicles per la C-55 per tal de descongestionar-la.

Per què aquests descomptes es facin efectius, Vilagrà remarca que els conductors han d’utilitzar el dispositiu de cobrament electrònic, el Via-T o teletac. Ara bé, l’ampliació s’aplicaria a partir del setembre si l’empresa concessionària (Autema) i la Generalitat arriben a un acord. La delegada assegura que “no es pot posar una data exacta però es treballarà per què sigui al setembre”, tot i que remarca que depèn d’Autema.

La delegada del Govern, a més, ha assegurat a Ràdio Sallent que aquests descomptes són una “mesura ràpida”, no obstant volen anar més enllà “però amb les restriccions pressupostaries malauradament no es pot fer”. Tot i així, si s’assoleix l’objectiu marcat, la despesa per a la Generalitat serà d’entre 2 i 3 milions d’euros.

Escolteu l’entrevista completa: