Laura i Mariona: “Volem donar diferents eines als més petits pel seu aprenentatge”

286

“Jogaina, aprendre jugant”. Aquest títol dóna vida al que ara s’ha convertit en el projecte de Mariona Garcia i Laura Franch. Elles són dues Sallentines que fa menys d’un mes l’han fet sortir a la llum a través de les xarxes socials. Amb diferents jocs, creats exclusivament per elles, volen reivindicar el fet “d’aprendre jugant” i també que a l’hora aprendre no tot sigui “tan mecanitzat”.

Segons expliquen les mateixes creadores a Ona Bages, volen “apropar el llenguatge oral als més petits”. Amb això també expliquen que moltes vegades l’aprenentatge de la lectoescriptura és massa mecànic “i a vegades a casa també costa portar-ho a la pràctica”. Amb tot, veuen “necessitats educatives per als infants” i és per aquesta raó creuen que “els jocs poden servir per aprendre jugant”. Deixen clar que estan “sorpreses i contentes de la rebuda que hem tingut”.

Diferents capses:

En el projecte hi ha diferents mètodes d’aprenentatge. Per una banda hi ha el “Memory” que consisteix en trobar les parelles de fitxes amb les mateixes il·lustracions i d’altra banda hi ha “d’una capsa una cançó”. En ella hi podem trobar cançons com el: Sol solet, el patufet i plou i fa sol. Pel que fa als Memory hi ha: el “Memory tradicional” on s’ha de trobar les parelles de fitxes amb les mateixes il·lustracions, el “Memory de les síl·labes”, que consisteix en aparellar la il·lustració amb la síl·laba escrita que forma part del seu nom i finalment el “Memory de les paraules”, que l’infant ha d’aparellar la il·lustració amb la paraula escrita del seu nom.

Pel que fa a les capses, hi podem trobar diferent material per anar seguint la cançó d’una manera diferent. L’objectiu és apropar a les més menudes el llenguatge oral “de forma significativa i proporcionar vivències emotives.” Els jocs educatius serveixen perquè “infants i adults puguin aprendre junts, jugant amb els sons, gaudint de la musicalitat del llenguatge, admirant la bellesa de les il·lustracions, descobrint lletres, síl·labes i paraules”.

Il·lustracions:

Garcia i Franch també asseguren que “no vam tenir cap dubte en què Valentí Gubianes havia de ser l’il·lustrador”. Elles asseguren que “les seves il·lustracions s’adaptaven molt a l’estil dels jocs.” De fet, elles mateixes asseguren que “va creure en la idea i en el projecte des del minut zero”.

Entrevista completa