L’Audiència rebaixa de nou la pena als tres exdirectius d’Iberpotash

144

L’Audiència Provincial va rebaixar dilluns la condemna inicial als tres exdirectius d’Iberpotash per un delicte de contaminació ambiental. Ho fa perquè rectifica i retira la qualificació de “dany sobre la salut pública” i, per tant, la pena de presó es redueix d’un any i mig a cinc mesos.

La sentència, però, sí que manté el veredicte pel que fa a la contaminació de quatre pous d’aigua del Bages derivada de les mines de Súria i Sallent i l’obligació d’actuar per retornar el medi a les seves condicions inicials.

La rectificació s’ha dut a terme perquè el ministeri Fiscal i l’acusació particular havien demanat la retirada de “l’existència de greus danys per a la salut de les persones” de les conclusions del Jutjat Penal de Manresa. Així, l’Audiència de Barcelona ha rectificat aquest punt.

Iberpotash va assegurar que “és important que es reconegui l’equivocació” i que es redueixi la pena així com la retirada de l’afectació sobre la salut pública. L’empresa minera, però, segueix sent el responsable civil subsidiari per reparar la zona malmesa, tal com diu la sentència que es va fer pública a finals de febrer.