L’Audiència de Barcelona obliga a Iberpotash a retirar les muntanyes de sal

138

La Audiencia de Barcelona condemna a l’empresa minera Iberpotash a  assumir la recuperació ecològica de les zones contaminades per la seva activitat als municipis bagencs de Sallent, Súria, Callús i Santpedor. La secció vuitena del tribunal obliga, així, a netejar les muntanyes de residus salins i a “prendre les mesures de restauració necessàries” en 24 fonts, pous, torrents i rius contaminants de la zona.

La sentència condemna a dos exdirectius i a un extècnic de la companya i, de forma subsidiaria, a Iberpotash. Es tracta de José Ramón Membrillera, antic conseller delegat de les societats Súria K i Potasas de Llobregat; l’exdirector de producció, Rafael Eduardo Sánchez Illera; i el tècnic encarregat de supervisar els aspectes mediambientals, Antonio Sánchez Espina. Tots dos exdirectius van mantenir-se al càrrec quan Iberpotash va quedar-se l’explotació l’any 1999.

La sentència confirma la decisió del jutjat de Manresa, encara que la rebaixa de dos anys a un any i mig de presó al contemplar deilacions indegudes.

Excés de sal a l’aigua dolça

El jutjat número 1 de Manresa va condemnar el 2014 a dos anys de presó als dos exdirectius i al extècnic d’Iberpotash per un delicte per no haver evitat els vessaments de contaminants a l’aigua: “Mai no van estar autoritzats administrativament i es produïen de manera constant i amb el negatiu efecte ambiental i per a la salut humana”.