L’Audiència Provincial de Barcelona jutjarà aquest dijous tres participants en la manifestació neonazi que va tenir lloc el dissabte 17 de febrer del 2018 a Balsareny. Són l’excoordinador de la formació neonazi Democràcia Nacional, Albert Bruguera, i els membres d’aquest mateix partit, Antonio Castellón i Alba Sánchez.

Els fets pels quals se’ls imputa van començar a les portes d’El Casino de Balsareny. La fiscalia destaca que els tres acusats, “d’estètica Skin Head” segons detalla i altres persones no identificades van increpar, escopir i insultar a la propietària de l’establiment, el seu marit i un fill.

La fiscalia també detalla agressions com coces, empentes i cops de puny, a través del testimoni d’una víctima que relata com va rebre un cop de peu a l’esquena i li van colpejar amb el pal d’una bandera. Aquesta persona va ser atesa a l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Amb l’arribada dels Mossos d’Esquadra, el grup de neofeixistes va fugir, però un cop recollits els testimonis per part del cos policial, aquest va aconseguir detenir als tres acusats.

Per aquests fets, els imputats són acusats de delictes contra els drets fonamentals i la fiscalia demana 6 anys de presó per cadascuna d’ells, entre altres mesures cautelars i d’inhabilitació. A nivell civil, la Fiscalia demana una indemnització, a pagar conjuntament i solidària per part dels acusats, de 1.200 euros per a cadascuna de les víctimes, i de 175 euros més per qui va ser agredit amb un cop de peu a l’esquena i un cop de pal de bandera.

El motiu de la manifestació va ser el de defensar al company Raul Macià, que es trobava a presó acusat de delictes de robatori i tràfic de drogues. Així doncs, aquest 17 de febrer el col·lectiu Por Espanya me Atrevo, acompanyat de Democràcia Nacional i altres formacions d’extrema dreta, es van reunir per demanar la llibertat de Macià al considerar que es tractava d’un pres polític.

A Macià se l’acusava d’haver robat diners i droga a un traficant de l’Hospitalet, fent-se passar per policia i aleshores va ser enxampat en un control dels Mossos d’Esquadra a l’altura de Martorell. La manifestació va comptar amb el suport de 50 manifestants.

Col·lectius antifeixistes han convocat una concentració aquest dijous a partir de 3/4 de 10 del matí davant de l’Audiència Provincial de Barcelona per mostrar el seu rebuig al feixisme sota el lema “Ni un pas enrere”.