L’Ateneu popular Ca la Teia s’explica al poble en la seva presentació oficial

202
Presentació Ateneu Ca la Teia

l’Ateneu Popular de Santpedor Ca La Teia ja és una realitat. Nascut a principis de setmana en un edifici ocupat al carrer convent, davant l’institut IES d’Auro, la idea de crear un espai no consumista de confluència per la gent del poble fa molt temps que es gestava en determinats cercles i entitats del poble. En la presentació oficial de l’Ateneu aquest passat divendres, els impulsors van explicar la gestació del procés d’alliberament de l’edifici ocupat, els objectius que persegueixen amb la creació de l’Ateneu i el motiu del nom Ca La Teia.

En els parlaments de la presentació, impulsors de Ca la Teia van explicar que “el projecte neix en reunions, cada dos setmanes, parlant de què volíem pel poble i on podíem fer-ho, perquè els espais són limitats. Buscàvem un espai obert a les persones i entitats del poble. Pensem en dos espais, ens reunim amb l’ajuntament i els demanem la cessió de la residència Sant Josep per passar a la Nau a llarg termini”. Tot i que des de Ca la Teia afirmen que “en la primera reunió amb l’ajuntament ens van dir que sí, que era viable, i a les dos següents reunions van dir-nos que no”, subratllen que no volen “cap tipus de confrontació amb el consistori”.

El nom triat per aquest nou espai ve d’una disputa civil a la població de Santpedor durant els temps del caciquisme. Una sequera als pous que subministraven aigua als santpedorencs va fer que només en quedés un en funcionament. Això va formar dos bàndols: els de la cera i els de la teia. Els de la cera eren els cacics i les persones que temien la repressió que podrien exercir sobre ells; i, els de la teia, eren la resta de santpedorencs que defensaven que l’aigua era un bé necessari pel poble. Finalment van guanyar els de la teia.