L’ateneu popular Ca la Teia estrena etapa amb l’objectiu de desterrar l’estigma de poble dormitori

140
Júlia Sala ha pintat el mural que explica la història de la 'Teia' i la 'Cera'

L’ateneu popular Ca la Teia ha obert portes aquest cap de setmana amb activitats i actes musicals que s’emmarcaven dins la Fira de Sant Miquel. Divendres van iniciar la festa amb el toc de gralles i amb la presentació del projecte. El dia va acabar amb un sopar, l’actuació dels castellers de Santpedor i el concert acústic dels sallentins Kòdul i de Ayawaska. Els actes van continuar dissabte al matí amb el ball de sardanes i vermut musical. A més, van obrir les portes del local per tothom que vulgues visitar l’espai. Diumenge la festa va continuar a la Taverna, on es van fer actuacions musicals durant tot el dia, entre elles, Anaïs Vila amb temes del seu nou àlbum ‘Entre els dits’. La inauguració va cloure amb el karaoke popular, que va servir per tancar, també, la fira. Pau Clusella, un dels membres impulsors de Ca la Teia, assegura que “els actes han anat molt bé, Ca la Teia ha tingut molt bona rebuda des del seu naixement i la gent s’està interessant pel projecte”.

Actuació musical d'Anaïs Vila a la Taverna de l'ateneu popular Ca la Teia a la Fira de Sant Miquel
Actuació musical d’Anaïs Vila a la Taverna de l’ateneu popular Ca la Teia a la Fira de Sant Miquel

L’Ateneu és una iniciativa popular impulsada la primavera passada per joves del poble amb ànim de dinamitzar un edifici abandonat, l’antiga botiga d’animals del carrer monjo, i dotar les entitats i la gent del poble d’un espai de confluència. Actualment en formen part sis entitats: l’Assemblea de Joves del Graner, el grup de suport a les CUP, l’esplai Geps, la cooperativa de consum La Granera, els Bastoners i les Gralleres. Una altra entitat que dóna suport a Ca la Teia tot i que de moment no hi fan activitats és el SAC (Santpedor Art i Creació).

La idea en aquesta temporada que comença és obrir portes cada divendres i dissabte a partir de les sis de la tarda i fins la nit. Les portes estaran obertes a tothom. L’objectiu de l’ateneu, de fet, és impulsar la vida social al poble i desterrar l’estigma que Santpedor és un poble dormitori. A dins hi haurà servei de barra de bar, però Clusella deixa clar que “no pretenem convertir-nos en un bar més sinó dotar l’espai de valor afegit amb actuacions i esdeveniments”.

Després d’un estiu amb molta feina per netejar i endreçar l’edifici on s’ubica l’Ateneu -abandonat des de fa més de 10 anys-, aquesta setmana s’ha gairebé ultimat el rentat de cara al local amb dos murals pintats pel Joan Turu i la santpedorenca Julia Sala. Aquest últim explica gràficament la història del nom que porta l’Ateneu, Ca la Teia, vingut d’un vell conflicte al poble a principis de segle XX -fa 100 anys exactes, per ser concrets- generat per un empresari tèxtil que va ampliar un pou per extreure més aigua, limitant així el bastiment d’aigua per la resta del poble. Aquesta situació va crear un conflicte entre la gent del poble, els de la ‘teia’, i l’empresari i els seus treballadors coaccionats, els de la ‘cera’. La sang no va arribar el riu tot i la tensió que es va viure pel conflicte, i finalment un jutge va donar la raó al poble i va obligar l’empresari a subministrar de nou l’aigua al poble. La història, segons Clusella, és “inspiradora” i “serveix de paral·lelisme amb el que pretenem fer: autogestionar-nos i autoabastir-nos”.