L’associació Prou soroll, recuperem el silenci al Bages s’ha concentrat aquest matí a l’entorn de l’aeròdrom Barcelona-Bages per protestar contra la contaminació acústica.

El malestar dels veïns, segons expliquen, és degut al fet que les avionetes que transporten als paracaigudistes volen des de primera hora del matí fins l’última, de dijous a diumenge i fan molt de soroll. Quatre dies de la setmana en què, segons l’associació «no hi ha pau al cel del Bages». Argumenten també que el silenci hauria de ser un dret i no pas una qüestió de debat, i expliquen que a part de la contaminació acústica, els veïns estan preocupats per la fauna i la possible pol·lució de la ruralitat. Una vegada més els interessos d’una empresa privada entren en conflicte amb una part de la població, i és que aquesta lluita ja fa temps que es disputa al territori.

L’entitat, que ja compta amb uns 200 associats, ha fixat el punt de trobada a l’aparcament de l’institut IES d’Auro, de Santpedor, i des d’allà van fer una caminada fins a un dels camps contigus a l’aeròdrom. Segons van explicar fonts de l’associació, la idea principal d’aquesta acció era «fer soroll», i així ho han fet. Prop d’un centenar de veïns, un cop arribats a la seva destinació, han llegit el manifest on explicaven la problemàtica i han acabat amb música, amb tal d’imitar l’efecte acústic que les avionetes tenen en el seu dia a dia. Una estampa, si més no, curiosa, que ha demostrat que els veïns del Bages no es pensen quedar de braços plegats.

La vicepresidenta de l’entitat, M. Àngels Casanovas, declara que aquesta caminada «és una primera acció, però que estan disposats a fer el que faci falta». I és que la protesta no només volia fer notòries les molèsties acústiques que els associats pateixen, sinó que també volien evitar que l’empresa pogués dur a terme la seva activitat durant el matí, ja que les avionetes no alcen el vol si hi ha gent a prop. Tanmateix, aquest propòsit ha estat més difícil d’assolir, ja que el vent ha impedit les activitats del dia.

D’altra banda el president de l’associació, Enric Claret, ha expressat que el seu objectiu és que el soroll desaparegui o que «al menys estigui en uns límits acceptables i no molesti els veïns». És un problema complex en què tant veïns com empresa, s’hauran d’arremangar per trobar el punt d’equilibri que els posi d’acord.