L’Ajuntament de Santpedor no contempla, de moment, fer un referèndum per les ‘vaquetes’

258

Les vaquetes de Santpedor van tornar al primer pla de l’actualitat santpedorenca ahir amb motiu del ple municipal. I no pas perquè estiguessin a l’ordre del dia, sinó per la intervenció de David Serramitjana, portaveu de la Plataforma Animalista de Santpedor i director de la Fundació FAUNA, en el torn de preguntes al final del ple. Acompanyat per set o vuit membres més de la Plataforma, Serramitjana va reclamar a l’Ajuntament deixar d’utilitzar animals per a les festivitats del poble, començant pels correbous de la Festa Major.

El contrapès el van posar els simpatitzants de les vaquetes, una quarantena ben bona -molts es van haver de quedar tot el ple a fora de la Capella de Sant Andreu-, la majoria dels quals portaven un adhesiu al pit amb el text “La Festa Major no es toca, vaquetes ara i sempre”. Tot i que no van intervenir en cap moment, van voler deixar clara la seva posició i van convertir el ple en el més concorregut de l’any.

Qui va intervenir, però, va ser Casamitjana, que va demanar obrir un debat al poble sobre el tema perquè la gent pugui decidir, i va posar sobre la taula la celebració d’una consulta. Un debat que segons ell “ja s’ha obert” al poble. I és que va afirmar que 800 de les 6.500 firmes que han recollit a través de la campanya a Change.org per treure les vaquetes “són de Santpedor”.

 

Agustí Comas, qui va respondre com a regidor de Cultura, va posar en dubte que realment s’hagi obert un debat al poble. Segons va afirmar, la plataforma animalista són “els únics que s’han apropat a parlar del tema a l’Ajuntament”, i va recalcar que no contemplen a curt termini “la celebració d’un referèndum o cap tipus d’acció en aquest sentit” per decidir sobre aquest acte de la Festa Major. Assegura que “l’Ajuntament vetlla i compleix escrupolosament la normativa en matèria de transport i tracte d’animals en aquest tipus de festivitats”.

 

Serramitjana va replicar afirmant que tenen “informes veterinaris que demostren el patiment de l’animal en els correbous”, a la qual cosa Comas va reiterar que compleixen la llei, i va posar sobre la taula altres festivitats que es fan a Santpedor amb animals, com els Tres Tombs o els Ocellaires, tot deixant a l’aire quin hauria de ser el llindar en cas que es tirés endavant una iniciativa d’aquest tipus.

El tema de les vaquetes va tornar a l’esfera pública després de molts anys, l’any passat, quan representants dels dos partits de l’oposició (Progrés Municipal i Convergència Democràtica) van posar sobre la taula la possibilitat de debatre o fer una consulta sobre aquest acte. Més tard, va néixer ‘Santpedor sense vaquetes’, que porta des de l’estiu recollint firmes i preparant una campanya per eliminar els correbous de Santpedor. Des de l’equip de govern, però, no es contempla de moment la possibilitat de fer un referèndum o res semblant.