L’Ajuntament de Manresa redobla esforços contra les agressions sexistes durant la Festa Major

193
La regidora, Cristina Cruz, mostra un dels cartells de la campanya. Foto ACN.

Manresa reforça les actuacions per prevenir les agressions sexistes durant la Festa Major, que se celebra a finals d’agost. L’Ajuntament ha triplicat el pressupost que dedica a aquesta campanya, fins els 3.000 euros, i ha anunciat accions com il·luminar més els carrers i millorar la coordinació amb els cossos policials. 

La campanya no és nova, ja s’ha fet en els dos anys anteriors, però després dels darrers casos que que hi ha hagut a la ciutat la regidora de Feminisme i LGTBI, Cristina Cruz, reconeix que era més necessari que mai incrementar la sensibilització. Els objectius de la campanya, ha subratllat, és la prevenció de les agressions, donar visibilitat a aquestes i, sobretot, “trencar amb l’imaginari del cos de la dona com a objecte sexual”.

La campanya inclou tant accions prèvies a la festa, com durant aquesta i a posteriori. Abans de la festa s’enviaran cartes a tots els joves de la ciutat d’entre 13 i 17 anys amb consells i recomanacions. I com ja es va fer en l’anterior campanya, es formarà als cambrers sobre consum responsable d’alcohol i el circuit a seguir en cas d’agressions sexuals.

Durant els dies de festa major, hi haurà dos punts liles –que incrementen horaris respecte els anys anteriors- i un punt d’informació sobre consum. A més, hi haurà els Àngels de Nit que ajudaran a conscienciar als joves i, com als punts d’informació, repartiran des d’aigua a preservatius o altres materials per fomentar el consum responsable. 

La il·luminació serà un altre de les novetats d’enguany, que es reforçarà en alguns vials per fomentar la sensació de seguretat. És el cas del pàrquing del costat del pont de Sant Francesc; i als accessos com els mateixos aparcaments del costat del parc de l’Agulla. També s’intensificarà la potència de la il·luminació a la Baixada Jueus, i els carrers Bisbe, Botí, Canal, Puigmercadal, Sant Pere i Ignasi Malalt. En paral·lel, el servei de bus gratuït nocturn també es reforçarà i n’hi haurà un cada 30 minuts fins a les 4 del matí.

Una altra de les novetats seran uns braçalets liles la nit del Correfoc. Davant la tradició que, durant el ball, es trenquin samarretes, l’actuació arriba davant de les queixes d’algunes assistents a aquesta actitud. Així, tothom que no en vulgui formar part, se’n pot col·locar com a identificatiu. Paral·lelament, els punts liles disposaran de samarretes de recanvi per si algú la demana.

Durant la festa és previst que es pengi al balcó de l’Ajuntament de Manresa una pancarta amb el missatge “Manresa lliure de sexisme i LGTBIfòbia”. També se’n col·locaran altres de similars a altres espais de la festa.