Toni Espinalt, Sebastià Catllà, Joan Soler i Pol Huguet durant la visita a la Torre Lluvià
Toni Espinalt, Sebastià Catllà, Joan Soler i Pol Huguet durant la visita a la Torre Lluvià

L’Ajuntament de Manresa i la fundació AMPANS han ampliat el conveni del projecte de recuperació de varietats de vinya als terrenys agrícoles de la Torre Lluvià, engegat el 2018, en què també hi participa també el Consell Regulador Pla de Bages. La visita s’han fet per conèixer-ne l’estat actual aprofitant que s’ha renovat el conveni. El nou acord inclou l’ampliació del terreny, amb 10.335, 87 m² més, que es destinaran a pràctiques experimentals per fer vinya productiva. El conveni permetrà fer un projecte de recerca de les varietats autòctones de vinya a la comarca del Bages i l’estudi de noves tècniques de cultiu i vinificació. Gràcies a això, ells cellers de la DO Pla de Bages també podran obtenir noves bases de fusta per cultivar.La visita ha comptat amb la presència del regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, el president d’AMPANS, Sebastià Catllà Calvet, i el president de la DO Pla de Bages, Joan Soler Playà.

Des de la fundació AMPANS, Catllà ha realçat la feina que ha dut a terme l’Ajuntament per restaurar la Torre Lluvià i millorar el seu entorn. Sense aquesta implicació aquest projecte de recuperació no hauria estat possible

Soler, president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, ha emfatitzat en la diversitat d’una comarca com el Bages que tan lligada està al conreu de la vinya i justifica per motius històrics la participació del Consell Regulador en aquest projecte.

Des de l’ajuntament de Manresa destaquen que el projecte compta amb el compromís de molta gent. La institució valora molt positivament la feina feta durant aquesta primera fase del projecte.

La Torre Lluvià

La Torre Lluvià va ser adquirida per l’Ajuntament de Manresa l’any 2012. Inicialment, els esforços es van dedicar a aturar-ne la degradació, evitar el seu esfondrament i aconseguir la seva recuperació. Les obres van incloure una neteja del pati i condicionament del paviment, la restauració de les portes de forja del pati i la retirada de fibrociment de les cobertes, entre altres accions.

Des de l’any 2018, l’equipament està obert al públic tots els diumenges i festius al matí i actua com a centre d’interpretació i difusió de l’Anella Verda de la ciutat i dels seus espais més representatius. S’hi poden fer visites guiades on els visitants poden veure exposicions permanents i conèixer què s’amaga a l’interior d’aquesta casa modernista.

El projecte, valorat en prop de 10.000 € i finançat en un 70% per la Generalitat de Catalunya a través de la subvenció als Espais Naturals de Catalunya i en un 30% per l’Ajuntament de Manresa, es va plantejar conjuntament amb Bages Biodiversitat. Les dues entitats van engegar un projecte per millorar la biodiversitat de l’entorn del Canyet del Muladar, una finca de propietat municipal de més de 7.000 m² situada entre Sant Iscle i Joncadella. També amb la voluntat de protegir la fauna amenaçada de secà i donar a conèixer l’existència d’espècies protegides que viuen al voltant de la ciutat de Manresa. el projecte també vol donar a conèixer l’existència d’espècies protegides i els beneficis per la biodiversitat de les pràctiques agràries sostenibles entre la ciutadania