L’aigua fa créixer els rius i provoca desenes d’incidents al Bages

258

L’exhuracà Leslie ha deixat molts incidents al Bages, 11 d’ells a Manresa, segons han dit a OnaBages la Regió d’Emergències Centre dels Bombers. La majoria són inundacions i apagades elèctriques. Aquest és el cas, per exemple, de Sant Fruitós, que n’ha registrat dues durant la nit i que, a més, ha deixar sense funcionament la ràdio municipal. En aquest cas, però, també ha pujat el cabal del Riu Llobregat en el seu pas pel centre del poble i per Sant Benet, tocant a Navarcles. Un incident que també s’ha repetit a molts municipis de la comarca.

Doncs sí, com Sallent, que feia més de mig any que el riu no baixava tan ple. Concretament 23,5 m3/s, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. El regidor de serveis i manteniment municipals de l’Ajuntament de Sallent, Salvador Sibila, assegura a Ona Bages que el riu està controlat.

I és que les pluges intenses de les últimes hores han obligat a tallar desenes de carreteres i han desbordat molts rius. De fet, tal com deia Sibila, el pantà de la Baells està alliberant cabal d’aigua per evitar crescudes sobtades del riu Llobregat. Ara mateix es troba al 96,3% de la seva capacitat i per això han decidit deixar-ne anar de forma controlada. En concret, a hores d’ara, s’està alliberant un total de 162,3 (metres cúbics per segon), una xifra força superior a l’usual, ja que normalment la presa allibera entre 2 i 4 m3/s. Unes dades que, segons l’ACA, no són “extraordinàries” ni perilloses per a les poblacions situades riu avall (com serien els municipis del Bages), però sí que és una quantitat important. En tot cas, i davant d’aquesta situació, Protecció Civil recomana evitar accessos a la llera i a punts baixos del Llobregat.

Una de les conseqüències que també han tingut les pluges són les esllavissades. És el cas de Santpedor, on la pluja també va caure amb força i va provocar petits incidents a la carretera que uneix el poble amb Castellnou de Bages. Concretament hi van haver despreniments de roques molt petits i no es van haver de lamentar incidents majors, tal i com han explicat fonts de la Policia Local de Santpedor. No és la primera vegada que un episodi de pluges intenses provoca petits esllavissaments en aquesta carretera.

Per cert que, al Bages també s’han evacuat preventivament 9 naus del polígon industrial Burés i 4 habitatges pel desbordament del canal a Castellbell i el Vilar. I és que una vintena de punts del país recullen més de 100 litres per metre quadrat. Un d’ells és Sant Salvador de Guardiola.