Catalans Cantem es reuneixen cada dia a les 21h a la Plaça Gran de Santpedor per cantar per reivindicar la llibertat dels presos polítics. Des d’Ona Bages els hem acompanyat i hem conegut de prop la seva història i el què fan

Nevi, plogui, faci calor, faci fred, sigui Nadal o sigui cap d’any. Cada nit des de fa més d’un any un grup de veïns es reuneixen a les 21h a la Plaça Gran de Santpedor per cantar i tocar amb un sol objectiu: reivindicar la llibertat dels presos polítics.

“Toquem perquè s’acabi això d’una vegada, és el mínim que podem fer i ho fem per protestar” explica Andreu Riera. Ell és un dels que gairebé cada dia és a plaça cantant. Normalment hi ha una vintena de persones, a dies més a dies menys, però sempre hi ha gent. Aquest moviment, que va néixer a Sant Fruitós de Bages a iniciativa de Anna Ortega i ha agafat el nom de ‘Músics per la LLibertat’, a Santpedor té nom propi: Catalans Cantem.

Ho explica la Laia Perelló, que té 17 anys i acompanya els cantaires amb el saxòfon: “això va començar un dia que sortíem d’un concert de la Unió Musical del Bages i una de les músiques, la Montserrat Caparrós, ens va proposar d’anar a cantar a la plaça pels presos polítics com ja feien a altres pobles”. Aquell dia van ser tres, però de seguida si aniria afegint molta més gent. Com l’Antoni Cuadrenc, que assegura que cantar és una manera de “recordar, cada dia, que els volem (els presos polítics) a casa amb les seves famílies”.

Així mateix es va ampliar el repertori musical. Al principi només cantaven el Cant dels Ocells, ara també canten l’Estaca, el Cant del Poble, i una versió adaptada dels ‘Miserables’ que anomenen ‘El Cant dels Indignats’.

Fa poques setmanes, alguns d’ells van tenir la oportunitat de visitar els presos polítics a la presó. És el cas de l’Antoni Cuadrenc i la Laia Perelló, que van ser alguns dels seleccionats de diferents agrupacions de Músics per la Llibertat del Bages per anar a Lledoners. Allà van poder conèixer i parlar amb Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Un moment molt especial tal i com explica Perelló: “a la presó va ser molt emotiu, els presos ens van animar a ser forts i seguir cantant”.

I no tenen intenció de parar. A pocs dies dels judicis, Jordi Vila explica que “no ens posem dates (per parar) ja, ens hem convertit en una gran família i no defallirem fins que estiguin fora de la presó”

Escolteu la conversa completa amb Catalans Cantem a l’In Situ del programa En Primer Pla: